Elämänhallinta, Matkalla maisteriksi, Opiskelu, Työelämä

Vain (opiskelija)elämää

study1.jpg
Kuva: Pixabay

Syksy symboloi minulle aina jonkin uuden alkua. Viime syksynä odotin intopinkeänä fuksivuoden alkua, ja se oli nopeammin ohi kuin aluksi odotinkaan. Nytkö pitäisi olla viisas toisen vuoden opiskelija, joka hallitsee täydellisesti perusasiat aineopintoihin siirryttäessä? Ei kai tässä olisi sen suurempia haasteita, jos voisi vain opiskella menemään, mutta koska jokaisen on tienattava leipänsä pöytään, on tämän ihmisen otsa hiessä myös työtä tekemän. (Muunnelma Ensimmäisen Mooseksen kirjan paratiisistakarkoitusjakeesta.) En ole haalinut sen enempää opintoja kuin edes pitäisi – ilmoittautumislistassa on tällä hetkellä noin 60 opintopisteen edestä opiskeltavaa. Silti oma jaksaminen mietityttää aina välillä. Vaikka työni onkin siistiä, kotoa käsin tapahtuvaa sisätyötä, se ei tarkoita etteikö töiden tekeminen ja opiskelu olisi kuitenkin haastava yhdistelmä.

Eniten minua jännittää tulevassa lukuvuodessa kuuden viikon mittainen harjoittelu. Opinko siihen mennessä tarpeeksi asioita? Sosiaalityö pääaineena on kuitenkin sellainen, että se antaa parhaimmillaankin tutkittua tietoa ja tiettyjä perusvalmiuksia käytännön työhön, itse käytännön työn oppinee vain kenttätyössä. Työ on ihmisläheistä ja siinä ollaan tekemisissä erilaisissa elämäntilanteissa olevien asiakkaiden kanssa, useimmiten sellaisten jotka ovat kokonaisvaltaisen avun ja sosiaalisen tuen tarpeessa. Terveyssosiaalityö lie oma kenttänsä siinäkin, että monesti avun tarve on hetkellistä ja sosiaaliturva-asioihin keskittyvää, vaikka totta kai siinäkin on läsnä psykososiaalisen tuen ulottuvuus. Kukapa haluaisi ensimmäiseksi eteensä esitteitä sosiaaliturvasta jos on vaikka juuri saanut kuulla sairastuneensa vakavasti?

Kukapa haluaisi ensimmäiseksi eteensä esitteitä sosiaaliturvasta jos on vaikka juuri saanut kuulla sairastuneensa vakavasti?

Harjoitteluun täytyy varmasti vain mennä sillä asenteella, että työyhteisöön sujahdetaan opiskelijan roolissa ja tavoitteena on nimenomaan OPPIA. Kukaan ei voi olettaa ensimmäiseen pitkään harjoitteluun tulevan opiskelijan olevan jo täysi asiantuntija, vaikka sitä tietoa täytyykin löytyä jo ennestään. Onneksi meillä on sopivasti tapauskohtaisen sosiaalityön kurssi juuri ennen harjoittelukurssin alkua. Lisäksi heti ensimmäisenä luentopäivänä starttaa sosiaalioikeuden kurssi, joka vaikuttaa kokonaisuutena haastavalta mutta silti todella mielenkiintoiselta! Ja totta kai se on myös pakollinen tärkeä osa sosiaalityöntekijän työtä, kun sosiaalihuolto- ja lastensuojelulain rajapinnoilla liikutaan koko ajan työelämässä. Lisäksi syksyllä alkaa puheviestinnän kurssi sosiaalityön opiskelijoille – sekin tukee aivan varmasti harjoittelun suorittamista.

Viime lukuvuoden kursseista sosiaalityön ammatillisuuden ja toimintaympäristöjen, rakenteellisen ja vaikuttavan sosiaalityön kurssi sekä sivuaineopinnoista erityisesti hyvinvointi- ja sosiaaliturvapolitiikka antoivat hyvin pohjaa aineopintoihin hyppäämiselle. Eniten kuitenkin mietityttävät tämän lukuvuoden metodiopinnot. Millä ihmeen ilveellä tällainen matemaattisesti peruslahjaton ihminen muka pääsisi tilastollisten menetelmien kurssista läpi? Tokihan meillä oli johdanto-opinnot näihinkin, mutta arvatkaa vain muistanko yhtään mitään näistä kursseista? Uskon kuitenkin näidenkin sujuvan, tavoitteena minulla on nimittäin vain läpipääsy.

Saa nähdä, kuinka tuleva lukuvuosi lähtee rullaamaan. Ensi viikolla haen ainakin upouuden lukuvuosikalenterin ja käyn vaihdattamassa lukuvuositarran opiskelijakorttiin. Ennen luentojen alkua nautin myös siitä, että saan tehdä “vain” töitä, koska 9.9. on tiedossa taas päivä, jolloin olen jonkin tekemisen ääressä käytännössä kellon ympäri. Eniten odotan mielenkiintoisten kurssien lisäksi kuitenkin sitä, että tapaan pitkästä aikaa ihanat opiskelukaverini ja pääsemme päivittämään viimeisimmät kuulumiset. Hyvät tyypit niin työelämässä kuin opinnoissa auttavat jaksamaan raskainakin aikoina!

Mitä te odotatte tulevalta syksyltä ja lukuvuodelta eniten? Mikä inspiroi, mikä vähän ehkä ahdistaa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s