Itsemyötätunto, Sosiaalinen media, Työelämä

Lisää arvoa!

lisäarvo
Kuvan lähde: Pixabay

Olen viime aikoina pyörinyt enenevissä määrin ammatillisessa sosiaalisessa mediassa, joskin käytän edelleenkin Facebookia sekä pikaviestimiä suhteellisen aktiivisesti. LinkedInissä (jos et ole jo jäsen, suosittelen mitä kohteliaimmin liittymään) on aina säännöllisin väliajoin esillä ajatus lisäarvon tuottamisesta jonkun toisen verkostoon. Mitä se lisäarvo on? Mitä lisäarvoa itse tuotan, entä millaista hyötyä itse saan verkostostani? Kuinka lisäarvo määritellään? Tällaisia kysymyksiä olen pohtinut viime aikoina, sillä koen aiheen akuutiksi juuri nyt, kun olen alkanut siirtää omaa somekiinnostustani tuohon kanavaan. Sanana “arvo” viittaa mielestäni arvokkuuteen muiden silmissä ja toisaalta oman arvon tuntemiseen. Itsensä arvokkaaksi tunteminen on iso osa itsetuntoa.

Koen oman asemani ja arvoni tietyllä tavalla ristiriitaiseksi ammatillisessa sosiaalisessa mediassa. Olen kuitenkin firman rivityöntekijä vaikkakin osaan työni pääsääntöisesti hyvin. Silti minulla on vankkaa osaamista myös järjestelmistä joita käytän päivittäin ja jotain pohjatietoa niihin. Olen opiskelija, joka on kaiken kukkuraksi vielä aika alkuvaiheissa opintojaan, joten millaiseen asiantuntijuuteen tässä vaiheessa vetoan? Kehittyvään sellaiseenko? Näiden teemojen pohjalta koen välillä riittämättömyyden tunteita omasta lisäarvosta – voin saada muilta todella hyödyllisiä vinkkejä, mutta mitä osaan itse antaa muille?

Näiden teemojen pohjalta koen välillä riittämättömyyden tunteita omasta lisäarvosta – voin saada muilta todella hyödyllisiä vinkkejä, mutta mitä osaan itse antaa muille?

Tällaisesta ajattelusta tulee totta kai suorituspaineita, kun tulee tunne että pitäisi olla jotakin enemmän ja hienompaa kuin oikeasti on. Tässäkin kohdassa kuvioihin tulee se kuuluisa itsemyötätunto ja toisaalta itsensä arvostaminen: en ehkä ole menestyvän yrityksen toimitusjohtaja tai valmis vankalla osaamisella varustettu sosiaalityöntekijä, mutta voin silti tuottaa lisäarvoa jollekin verkostooni kuuluvalle ihmiselle vaikkapa antamalla uusia, tuoreita näkökulmia tuoreehkon sosiaalityön opiskelijan vinkkelistä tai osallistua keskusteluun, jossa opin itsekin paljon. Voin sparrata muita niillä taidoilla jotka minulle on suotu, en edes kehtaa väittää olevani huono kirjoittaja. Ja loppujen lopuksi asiaa voisi katsoa niin, että monialainen verkosto ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa verkostoituminen ovat jo lisäarvoja sinänsä.

Kaikki eivät tietenkään ajattele näin, eikä tarvitsekaan. Jokainen on mukana valitsemissaan some-kanavissa omista intresseistään käsin ja haluavat olla lisäarvona toisen verkostolle vaikkapa myymällä omaa osaamistaan. Se on enemmän kuin ok. Joku toinen taas rekrytoi tai etsii uutta työpaikkaa, ja tässä tapauksessa lisäarvoa tuotetaan kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat, ja tällä tavoin työnantaja saa etsimänsä työntekijän organisaatioonsa. Ei kai se ole sen vaikeampaa – lisäarvoa on se, minkä kukin lisäarvoksi kokee?

Millaisia ajatuksia teillä on lisäarvosta joko some-kanavissa tai ihan tavallisessa elämässä? Mitä se teille tarkoittaa, ja millaisia kokemuksia teillä on tällaisesta?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s