Elämänhallinta, Itsemyötätunto

“Kesytä perkeleet”

Tätä kirjoittaessani kuuntelen musiikkia, kuten teen aina kun haluan tehdä jotakin keskittymistä vaativaa. Tällä kertaa menoa tahdittaa Mokoman musiikki, ja heidän kappaleensa “Kesytä perkeleet” toimiikin hyvin johdantona pohdintoihin siitä, millaisia mielen perkeleitä vastaan joudumme usein taistelemaan. Olen kamppaillut epäonnistumisen tunteiden kanssa niin kauan kuin muistan, ja lisäksi minulla on erinomainen taito kääntää jokainen saavutus negatiivisesti: “No tohon nyt pystyisi kuka vaan”, “Eihän tämä nyt ole yhtään mitään verrattuna X:ään ja sen saavutuksiin”, “Eihän tuo nyt ollut niin hyvin sanottu”, “Tuurilla tämä nyt…” Uskaltaisin väittää, että tällainen itsensä ja omien saavutusten vähättely on suhteellisen yleistä tämän pohjoisen kansan parissa. Saako muka hehkuttaa itseään? Edesmennyt äitini ainakin muisti sanoa: “Ei saa liikaa kehua, ettei vaan ylpisty”.

Oman saavutuksen hehkutuksella ja ylenmääräisellä itsensä muiden yläpuolelle asettamisella ja epärealistisella näkemyksellä omista kyvyistä on kuitenkin eroa. Keskustelin tästä teemasta sekä työelämän että opintojen suhteen erään LinkedIn-verkostooni kuuluvan kontaktin kanssa, ja tulimme siihen tulokseen, että meidän suomalaisten pitäisi hehkuttaa enemmänkin onnistumisiamme, koska se ruokkii positiivisuuden kierrettä ja tekee meidät myös iloisiksi muiden onnistumisista. Tämä on myös hyvinkin kytköksissä itsemyötätuntoon ja itsetuntoonkin. On eri asia olla sitä mieltä, että onnistuu aina ja kaikessa ja on nyt vain kerta kaikkiaan ihan paras myöntämättä omia inhimillisiä virheitään ja puutteitaan – niitä kun on jokaisessa meissä.

…meidän suomalaisten pitäisi hehkuttaa enemmänkin onnistumisiamme, koska se ruokkii positiivisuuden kierrettä ja tekee meidät myös iloisiksi muiden onnistumisista.

Kyky reflektoida itseään ja omaa toimintaansa on hyvä asia, kunhan se ei mene itsensä ruotimiseksi ja pelkkien vajavaisuuksien löytämiseksi. Itsemyötätunto on tässä asiassa oiva apuväline omanarvontunnon kehittämiseen – kaikessa ei ole aina paras, mutta itsemyötätuntoinen ihminen sallii itselleen ne epämukavat hetket ja epäonnistumiset. Toisaalta kokemukseni mukaan itsemyötätunto auttaa tunnistamaan hetket kun onnistumme sekä auttaa iloitsemaan niistä aidosti.

Koin itse taannoin suuren onnistumisen hetken töissä, ja tämä onnistuminen noteerattiin työnantajaa myöten. Julkaisin tästä onnistumisesta hehkutuksen someen saatesanoilla “Saako hehkuttaa? No, hehkutan nyt kuitenkin”. Miksei saisi hehkuttaa? Mitä pahaa on silloin tällöin kuuluttaa koko maailmalle onnistumisestaan? Tekeekö se väärällä tavalla ylpeäksi? Olen aina ollut huonoitsentuntoinen ja vertaillut itseäni jatkuvasti muihin uskomatta siihen, että olen ihan oikeasti jossakin asiassa todella hyvä. Hehkutuspostaukseni poiki monellekin ihmiselle hyvää fiilistä puolestani ja toivottavasti myös auttoi uskomaan omiin kykyihin.

Toivoisin jokaisen olevan itselleen myötätuntoinen ja samaan aikaan olemaan aidosti onnellinen jostain, missä on onnistunut tai mistä on haaveillut kauan ja päässyt toteuttamaan unelmiaan. Minullakin on paljon haaveita ja unelmia, mutta tarvitsen vielä kosolti itseluottamusta siihen, että pääsisin tavoitteeseeni. Se vaatii sitä kuuluisaa oman mielen sisäisten perkeleiden kesytystä.

Millaisia mielensisäisiä perkeleitä teillä on, ja oletteko onnistuneet kesyttämään niitä, vai onko tekemistä vielä paljon? Entä missä oikeasti, rehellisesti loistatte?

Näiden mietteiden myötä toivotan jokaiselle leppoisaa lauantaita!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s