Elämänhallinta, Opiskelu

Pääsykoepänttäysnostalgiaa

Kuvan mahdollinen sisältö: 2 henkilöä, hymyileviä ihmisiä, meemi ja teksti

Kuvan lähde: Ueflife

Vuosi sitten kamppailin enemmän tai vähemmän sosiaalityön pääsykoekirjan kanssa. Oikeastaan en ollut asettanut itselleni edes tavoitteeksi sisäänpääsyä, koska en uskonut itseeni pätkääkään. Opiskelin kyllä pitkiäkin aikoja päivässä, mutta joskus tuntui siltä kuin mitään ei olisi jäänyt mieleen. Mutta miltä sitten oikeasti tuntui opiskella pääsykokeisiin? Ainakaan silloin en tullut ajatelleeksi, että itse opiskelu ei ainakaan ole helppoa, vaikka totta kai pääsykoe on kaikista vaikein osuus, ja sen voi suorittaa vain kerran vuodessa, mikäli ei pääsisikään sisään.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Selasin päivänä eräänä kuvia Instagramistani, ja huomasin sen olevan täynnä viime vuoden keväältä yllä olevan mukaisia kuvia. Muistot tulvivat mieleeni niiltä ajoilta, kun alleviivasin eri teorioita, opiskelin universalismia, subsidiariteettia ja pohdin uusliberalistisia ja “Not in my backyard” -näkemyksiä. Pelkäsin silti eniten aineistokoeosuutta, vaikka olin moisen tehnyt teologiseen tiedekuntaan hakiessani. Mikä sitten oli näihin pääsykokeisiin lukiessa erilaista?

Parikymppisenä valinnanvaraa oli vielä paljon, ja elämä näytti muutoinkin hyvin ruusuiselta. Elämä kuitenkin tuli väliin, ja ajauduin pohtimaan sitä, mitä haluan oikeasti opiskella. Sen vuoksi yli kolmekymppisenä pääsykokeisiin oikeasti haluamalleen alalle vaati paljon, ja toisaalta myös panokset olivat kovemmat: jos en pääsisi sisään, seuraavana vuonna pitäisi yrittää uudelleen. Olihan minulla myös se plan B, nimittäin perusopintojen suorittaminen avoimessa yliopistossa.

Myönnän olleeni toisinaan laiskahko lukemaan pääsykokeisiin. Välillä vedin hurjia spurtteja, yli 8 tunnin lukusessioita päivässä, mutta välillä opiskelumotivaatio oli sieltä, syvältä ja poikittain. Luin joltain keskustelupalstalta, että pääsykokeisiin pitäisi lukea noin 400 tuntia, mikäli mielii päästä sisään. Sen vuoksi poden ehkä vähän huonoa omatuntoakin: pääsin opiskelemaan rutkasti vähemmällä opiskelulla. Toisaalta, minkäs sille mahtaa, jos pääsee vaikkei olisikaan töiden ohessa opiskellut sitä noin neljääsataa tuntia.

IMG_1073

Tänä vuonna pääsykokeet ovatkin uudistuneet, joten olen lopulta vain iloinen päästyäni ensiyrittämällä sisään viime keväänä. Uudistuneissa pääsykokeissa pääsykoemateriaali tulee noin tasan kuukausi ennen pääsykokeita Tampereen yliopiston sivuille, ja se pitää siis sisäistää melko nopeassa tahdissa. Epäilen sen olevan jokin artikkelikokoelma tai vastaava, en vain jaksa uskoa että kuukaudessa ehtisi sisäistää vaikeita termejä noin yli sadan sivun pääsykoealueelta. Toisaalta tuollainen järjestely luo tasa-arvoa hakijoiden välille, sillä vasta ylioppilaaksi pääsevät tai ammattiin valmistuvat eivät kaiketi millään ehdi opiskella puolta vuotta pääsykokeisiin toisin kuin ne, jotka vaikkapa viettävät välivuotta.

Joka tapauksessa tämä vuodenaika palauttaa mieleen paljon muistoja, ja niitä onkin hyvä vaalia tentti- ja työstressin alla. Pääsykoe oli kuitenkin se vaikein osio opinnoissa, vaikka tälläkin hetkellä hakkaan kuvaannollisesti päätä seinään sosiaalityön teorioiden parissa. Se kohtuullisen iso tentti on luvassa parin viikon päästä, joten saapa nähdä miten naisen käy.

Toivotan tsemppiä kaikille kanssaopiskelijoille alasta riippumatta, ja erityisen paljon tsemppiä tuleville sosiaalityön fukseille pääsykokeisiin valmistautumiseen. Pidän teille peukkuja ja muistelen omia tunnelmia vuoden takaa. ❤

5 thoughts on “Pääsykoepänttäysnostalgiaa”

 1. Hei pakko palata tähän! Sain meinaan opiskelupaikan sosiaalityön tutkinto-ohjelmasta!! Hain ykkösenä Lapin yliopistoon, koska sisko opiskelee siellä myös ja halusin ottaa vähän varmemman päälle. Nyt odottelen vielä avoimen väylän tuloksia Tampereelle ja Poriin!☺🎊🎊 En olisi kuitenkaan uskonut että näinkin nopeasti pääsen yliopistoon. Kiitos hirveesti vinkeistä ja tsempistä! Ja hyvää Juhannusta☺💖🌸

  Like

 2. Hei,

  Hienoa että olet löytänyt itseäsi kiinnostavan alan ja vielä päässyt opiskelemaan sitä!

  Itse olen nyt toista kertaa pyrkimässä sosiaalityötä opiskelemaan. Olen aiemmilta opinnoiltani sosionomi AMK ja suorittanut avoimessa yliopistossa perusopinnot ja osan aineopinnoista sekä tehnyt samalla töitä sosiaalialalla.

  Viime vuonna kuvittelin että suorittamani avoimen yliopiston kurssit olisivat riittäneet suoraan maisterihakuun, mutta eivät pääasiassa yliopistomuutosten vuoksi ehtineet valmistua. Hainkin sen seurauksena paniikinomaisesti tutkinto-ohjelmaan. Opiskelupaikkaa ei kuitenkaan tullut. Nyt viisaampana pyrin uudelleen ja sellaisiin paikkoihin, joihin minulla voisi olla mahku päästä. Kysyisinkin siis minkälaisia vinkkejä sinulla olisi antaa tänä keväänä sosiaalityötä tutkinto-ohjelmaan pyrkivälle (pääsykokeiden muuttumisesta huolimatta)?

  Kiitän vastauksesta suuresti jo etukäteen!☺

  Like

  1. Hei! Yhtenä vinkkinä voisin antaa sen, että kannattaa ensin silmäillä aineistosta tiivistelmät, johdanto ja johtopäätökset, ja vasta ne sisäistettyään syventyä kunnolla pikkutarkkoihin termeihin. Ainakin viime vuonna pääsykokeessa oli sekä oikein-väärin -väittämiä, monivalintatehtäviä, lyhyitä esseetyylisiä vastauksia ja sitten laajempi aineistoessee, jossa yhdisteltiin pääsykoekirjan ja kokeessa jaetun aineiston tietoja.

   Suosittelen myös lämpimästi käsin kirjoitettuja muistiinpanoja ja miellekarttoja avuksi. Ensin tosiaan kannattaa sisäistää kuitenkin laajempi kokonaisuus ja vasta sitten mennä pikkutarkkojen termien opiskeluun. Itse tein myös jatkuvasti sitä, että sovelsin pääsykoekirjan tietoja ajankohtaiseen uutisointiin – näin termit jäivät mieleen.

   Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! Tsemppiä yhteishakuun ja pääsykokeisiin opiskeluun, toivon että olisit ensi vuoden fuksi. Avoimen yliopiston opinnot ovat varmasti antaneet sinulle valmiuksia sosiaalityön tutkimuksen sisäistämiseen.

   Ja itse kokeessa kannattaa aloittaa tehtävistä, jotka ovat helpoimman tuntuisia itselle. Laajan esseen kohdalle kannattaa varata aikaa, siihen itselläni meni oikeastaan pisin aika valintakokeessa.

   Like

   1. Hei,

    Kiitos ihan älyttömästi vinkeistä!! Näitä tulen kokeilemaan ja muutenkin sinun blogiasi seuraamaan – mielenkiintoisia ja tärkeitä aiheita! 🙂 Mukavaa illan ja kevään jatkoa 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s