Elämänhallinta, Itsemyötätunto, Opiskelu

Myötätuntoista opiskelua

Opiskelumeemi

Yllä oleva meemi kuvaa varmasti lähes jokaisen opiskelijan arkea, ja silloin on koetettava priorisoida tehtäviä mahdollisimman paljon niin, että antaa itselleen luvan mennä joissakin kursseissa siitä, missä aita on matalin. Mietin myös paljon itsemyötätunnon merkitystä opinnoissa. Aikaisemmin olen pohtinut paljon tätä tematiikkaa töiden ja muun elämän suhteen, joten miksipä tätä ei voisi soveltaa myös opintoihin?

Kerroin taannoin tentistä, joka meni aivan penkin alle, ja jonka suhteen kaipasin opiskelutaito-ohjelmistoa. Tentin aiheena oli hyvinvointipolitiikka, jonka suhteen heräsi paljon omaa pohdintaa, mutta tentissä jäädyin totaalisesti. Sain kuitenkin eilen tenttitulokset, ja odottamani hylätyn sijaan arvosanaksi tuli 3/5. Arvosana 3 tarkoittaa yliopiston arviointiasteikolla samaa kuin “hyvä”, joten saan olla tyytyväinen itseeni. Kaiken lisäksi koin tenttiin opiskelusta jääneen hyvän oppimiskokemuksen. Miksi siis aliarvioin itseäni ja mietin, että pitäisi onnistua ja saada vain nelosia tai vitosia?

Joissakin opiskelutaito-oppaissa korostetaan erityisesti oman oppimiskokemuksen merkitystä. Mitä väliä on pintaoppia erinomaisen arvosanan arvoisesti tenttiä varten asioita, kun huonommalla arvosanalla on voinut kuitenkin jäädä asioita paremmin mieleen? Koetan tolkuttaa tätä asiaa itselleni, ja päätin tämän tenttijäätymisasian jälkeen olla armollisempi itselleni. Hylättyjäkin tulee tenteistä aina välillä, eikä se tee ihmisestä huonompaa. Sitä varten uusinnat ovat olemassa. Olen aina ollut hirveä stressaajasuorittaja, joka haluaa tehdä kaiken erinomaisesti, vaikka kursseja olisi menossa monta päällekkäin.

Jännitin myös työharjoittelua kauheasti etukäteen. Se oli kuitenkin “vain” työharjoittelu, eikä sinne mennä osaamaan heti kaikkea, vaan oppimaan ja tutustumaan. Jännityksestä huolimatta sekin meni erinomaisesti, joten voisin uskoa itseeni enemmän. Se ei ole kuitenkaan niin helposti tehty kuin sanottu, ja sen voi varmasti moni muukin perfektionisti allekirjoittaa. Olisi helppoa, jos vain antaisi itselleen luvan joskus alisuorittaa. Moni muukin asia on sellainen, jossa joudun koko ajan opettelemaan itsemyötätunnon taitoja.

Jokainen yhden etapin unelman tavoittelemisessa saavuttanut tietää varmasti, miltä pettymyksetkin tuntuvat. Pettymyksiä ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Tuota ajatusta olen yrittänyt opetella koko ajan, vaikka se onkin haasteellista. Se, että saa joskus hylätyn tentistä tai ei saa juuri korkeinta arvosanaa, ei kerro ihmisen arvosta ja älykkyydestä mitään. Niinpä jatkan opiskelua innolla ja odotan, millaisia haasteita ne tulevat sisältämään jatkossa.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s