Matkalla maisteriksi, Opiskelu

O tempora, o mores (ja siinä sivussa muutakin)

new-social-worker-social-work-meme

Kuvan lähde: Google

“Mikä susta nyt sitten tulee ammatiltasi?”, kysyi appiukko tässä päivänä eräänä. On todella vaikea selittää omia opintojaan, kun sen sosiaalityöntekijän pätevyyden lisäksi tulen saamaan laajemmat yhteiskunnalliset valmiudet ja sitä kautta voin työllistyä käytännössä mihin vain. Sosiaalityöntekijän toimintakenttä jo yksinään on niin laaja, että toisinaan päätä aivan huimaa. Olemme käyneet sosiaalityön ensimmäisellä kurssilla läpi paitsi sosiaalityön eettistä perustaa, saaneet myös kosketuspintaa tulevaan professioomme erinäisten vierailujen kautta. Voimme työllistyä muun muassa kaupunkien ja kuntien sosiaalityöhön aikuissosiaalityöhön, lastensuojeluun, tai sairaalasosiaalityön kentälle. Kolmas sektorikin on vaihtoehto! Olen vaikuttunut siitä, kuinka alamme käydä jo heti opintojen alussa paitsi teoreettista, myös käytännöllistä puolta läpi. Näin pääaineopintojen sisältö ei jää utopistisiksi teorioiksi, vaan teorioiden ja tutkitun tiedon puoli linkittyy luontevasti käytäntöön.

Yliopisto-opiskelun muodot ovat muuttuneet hurjasti siitä, kun itse aloitin yhden Mäkkärin kassalla vietetyn välivuoden jälkeen teologisessa tiedekunnassa. Silloin läsnäoloa vaativia kursseja oli paljon, tai jos luennoilla ei ollut, tenttiminen tapahtui perinteisesti konseptipaperille Helsingin yliopiston päärakennuksen suuressa salissa. Oi niitä aikoja! Jotkut professorit käyttivät edelleen perinteistä liitutaulua opetuksessa, mutta tokihan PowerPointit, WebOodit ja tieto- ja viestintätekniikan opinnot olivat jo tuolloin 2000-luvun alun opiskelussa arkipäivää. Silloin kuitenkin esseiden palautukset sujuivat kätevästi “leikkaa, liimaa, askartele” -tyylillä sähköpostien liitetiedostoihin, eikä ollut puhettakaan verkkoluennoista, saati sähköisten tenttien mahdollisuuksista!

Jotkut professorit käyttivät edelleen perinteistä liitutaulua opetuksessa, mutta tokihan PowerPointit, WebOodit ja tieto- ja viestintätekniikan opinnot olivat jo tuolloin 2000-luvun alun opiskelussa arkipäivää.

Nyt, fuksina kohti 2020-lukua mennessä moni asia on toisin. Yhä useampi kurssimateriaali löytyy sähköisestä Moodle-järjestelmästä, verkkoluennot ovat korvanneet ison osan perinteisestä opetuksesta, kirjalliset työt palautetaan joko Moodlen tai SharePointin kautta, ja tiedostot muutetaan itsenäisesti PDF-muotoon. Lisäksi yhä useampi kurssikirja löytyy e-kirjana, jolloin esseeaineistoa voi pitää kätevästi auki monella välilehdellä yhtä aikaa. Lähdeluettelo- ja lähdeviitemerkinnät sentään ovat pysyneet samanlaisina vuodesta toiseen, mutta nykyään on oltava yhä kriittisempi varsinkin verkosta haetun aineiston suhteen. Joka tapauksessa pidän nykyisestä tyylistä, sillä se on paljon johdonmukaisempaa kuin silloin, KUN MINÄ OLIN NUORI!

windows-vista-users-be-like_o_6817851

Yllä olevaan kuvaan nähden olen tullut siihen tulokseen, ettei Microsoftilla ole minulle enää muuta tarjottavaa kuin sovellukset, joilla saa kirjoitettua esseet kätevästi sekä koneelle että pilvipalveluihin. Muistelen kaiholla aikoja, jolloin väänsin järeällä pöytäkoneella esseitä ja surffailin muutenkin netissä, mutten enää vaihtaisi läppäriä sellaiseen mistään hinnasta. Muutenkin nettiyhteyksissä ja niiden toimivuudessa oli toivomisen varaa… oi niitä aikoja, ei ole ikävä. Uuden aikakauden alussa päätinkin itse vaihtaa sekä kännykän että läppärin Applen tuotteisiin. Lienen piilomainonnan uhri, sillä monilla kurssitovereillakin on MacBook. Miksipä en siis itse hankkisi sellaista? Ei kun tuumasta toimeen: ja taivas on auki. (Ei, tämä ei ole maksettu mainos.) Uskoisin kuitenkin vääntäväni tällä koneella graduakin, ja mikä parasta, kone on kätevässä synkassa puhelimen kanssa, tiedostot pysyvät turvassa iCloudissa ja vaikka ja mitä. Melkoinen muutos siis siihen 13 vuoden takaiseen korkeakouluopintojen alkuun. (Että tunnenkin itseni vanhaksi!)

Muistelen kaiholla aikoja, jolloin väänsin järeällä pöytäkoneella esseitä ja surffailin muutenkin netissä, mutten enää vaihtaisi läppäriä sellaiseen mistään hinnasta.

Joka tapauksessa yliopisto-opiskelun muodot ja tekniikat ovat kehittyneet hurjasti! Olen kuitenkin pitänyt kiinni perinteisestä muistiinpanotekniikasta, sillä opin parhaiten tekemällä käsitekarttoja (joista en ymmärrä myöhemmin mitään), ja siirtämällä ne sen jälkeen sähköiseen muotoon. Myös sähköiset tentit helpottavat paljon arkea – tentin kun voi tehdä yleensä oman aikataulun mukaan, jolloin deadlinea voi siirtää kätevästi sellaiseen aikaan, kun kuvittelee olevansa valmis tenttimään kurssikirjallisuuden. Koen tällaisen otteen olevan vahvuus myös sosiaalityöhön siirtymisessä, sillä kirjaaminen ja dokumentointi on kaiken A ja O. Asiakastietojärjestelmät eivät ole kaikista helpoimpia sisäistettäviä, mikäli jo selaimen välilehtien avaaminen tuottaa suuria haasteita.

Ehkä parasta opiskelussa onkin ottaa uudesta systeemistä irti kaikki paras, ja säilyttää vanhasta se, mikä palvelee eniten. Käsillä tekeminen ja käsin kirjoittaminen harjoittavat aivojen luovaa puolta ja auttavat tiedon käsittelyn prosesseissa siten, että ainakin itse koen asioiden painuvan helpommin työmuistista pitkäkestoiseen muistiin. Teknologia taas mahdollistaa asioiden tekemisen nopeasti, ja lisäksi muistiinpanojen jakamisen kätevästi kurssitovereille. Mutta mitä kaikkea muuta opiskelemme, ja minne mielenkiintoni suuntautuu? Se jää nähtäväksi! Tulen käymään blogissa läpi matkaa maisteriksi ja sosiaalityöntekijäksi, pohtimaan itseäni sekä sosiaalityön opiskelijana että tulevana ammattilaisena, ja totta kai muutenkin pohtimaan ajankohtaisia teemoja liittyen sosiaalityön kenttään. Oi, opiskelublogihan tästä sitten tuli!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s