BuJo, Bujoideat, Elämänhallinta, Opiskelu

Yksi varsinainen työmaa *kirosana*

IMG_0150

Työn tekeminen mahdollistaa taloudellisen toimeentulon aikuisena opiskelun kanssa silloin, kun opintotukikuukausiin ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia. Toisaalta se myös aiheuttaa päänvaivaa erityisesti silloin, kun opinnot vaativat paljon läsnäoloa. Yliopistossa on onneksi akateeminen vapaus, joka tarkoittaa paitsi läsnäolopakottomuutta joillakin kursseilla, myös sitä, että on vapaus valita kursseja tai opintokokonaisuuksia, jotka kiinnostavat. Mikäli olisin päätynyt hakemaan sosiaalitieteilijäksi, opintojen aikataulutus olisi varmasti helpompaa. Tai siis opintojen ja töiden. Toisaalta sosiaalityön pääaineen opinnot ovat paitsi läsnäolovelvoitteisia, myös niin kiinnostavia, etten haluaisi pysyä sieltä millään pois. Tällä viikolla pääsimme jo kurkistamaan ihan oikeiden sosiaalityöntekijöiden työnkuvaan: millaista on aikuissosiaalityö tai lastensuojelutyö sosiaalipäivystyksen näkökulmasta? Pääaineopinnot siis antavat mahdollisuuden paikan päällä käytävälle keskustelulle, mutta entä, jos kokee tekevänsä ympäripyöreää päivää vailla vapaa-ajan mahdollisuuttakaan? Noin vuosi sitten tätä blogia aloittaessani en oikeasti tainnut tietää yhtään mitään kaaoksenhallinnasta, ja bujossakin oli lopulta aika vähän menoja ja pakollista tekemistä.

Tänä syksynä, ja mitä todennäköisimmin koko opintopolun ajan, asioiden tila muuttuu radikaalisti.  Jo nyt bujo näyttää aika hurjalta merkintöineen luennoista, töistä, muista menoista ja mietin, miten saan ikinä vuorokauden kaikki 24 tuntia riittämään. Mikä keinoksi? Totesin jo blogia aloittaessani, ihan ensimmäisessä postauksessa, että luovuus kuolee aika helposti kaiken mahdollisen ollessa sähköisessä muodossa. Minäkään en ollut vuosi sitten tehnyt oikeastaan mitään käsin, en kirjoittanut päiväkirjaa, saati muuta. Bujoon tutustuttuani koin pitkään suorituspaineita siitä, millainen oma olisi: mitä trackereita, millaisia juttuja siihen laittaisin ja uskaltaisinko jo aloitella seuraavan kuukauden kuukausinäkymää? Nyt se oma tyyli on löytynyt, ja kummasti kaaoskin on alkanut saada vähän siedettävämmät mittasuhteet – tai ainakin ne ovat vähän paremmin paperilla.

Nyt se oma tyyli on löytynyt, ja kummasti kaaoskin on alkanut saada vähän siedettävämmät mittasuhteet – tai ainakin ne ovat vähän paremmin paperilla.

Alkuinnostuksen jälkeen olen jättäytynyt vähän tarkoituksellakin pois ryhmistä, joissa panikoidaan ulkoasua. Olen löytänyt omaa tyyliä, enkä jaksa oikeastaan vertailla omia tuotoksia muihin. Silti päätin nyt kirjoitella vähän siitä, millainen bujo minulla on nyt käytössä, ja kuinka hahmottelen sinne näkymiä.

IMG_0157

Tällä hetkellä bujon virkaa toimittaa, mistäs muualta kuin Vihkokaupasta (tuttavallisemmin Vihkis) tilattu Nuuna Not White. Halusin jotain erilaista uudeksi bujoksi, sillä sisäinen lapseni innostui geelikynistä, kuvioviivoittimesta ja muutenkin enemmästä käsillä tekemisestä. Täytyy sanoa, että olen tähän mennessä ollut hyvin tyytyväinen, vaikka näkymät eivät olekaan välttämättä mitenkään erityisen kauniita. Eipä se haittaa, ne toimivat omassa käytössä oikein hyvin.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy lokakuun ensimmäisen viikon näkymää hieman täytettynä, ja oikealla seuraavan viikon näkymä. Pidän Not Whitessa eniten siitä, kuinka koulumaista jälkeä sillä saa aikaan, kun tekee merkinnät geelikynällä, joissa ei ole liiaksi saakka glitteriä. Tulee jotenkin nostalginen olo, vaikka yliopisto ei tietenkään ole koulu, vaan tiedeyhteisö. Tätä asiaa painotettiin jo orientaatioviikolla, ja mikäpäs minä olen asialle vastaan väittämään. Koulusta puhun silti aviomiehelle ja muille perheenjäsenille, ettei mene aivan liian korkealentoiseksi.

Pidän Not Whitessa eniten siitä, kuinka koulumaista jälkeä sillä saa aikaan, kun tekee merkinnät geelikynällä, joissa ei ole liiaksi saakka glitteriä. Tulee jotenkin nostalginen olo, vaikka yliopisto ei tietenkään ole koulu, vaan tiedeyhteisö.

Päätin myös aloittaa kurssikirjanpidon ja niiden sisältämät tehtävät, tentit ja deadlinet omalle aukeamalleen joka kuukaudelle. Näin pysynen paremmin kartalla siitä, mitä pitää tehdä milloinkin. Tälläkin hetkellä työn alla on empiirisen tutkimuksen tenttiin lukeminen (sinänsä mielenkiintoinen ja relevantti aihe, mutta silti niin kovin työlään tuntuinen), pääaineen opintojen kurssin pienet tehtävät ja sen tenttiin valmistautuminen, orientoituminen uuteen periodiin ja erityisesti Sosiaalityön käytäntö 1 -jaksolle valmistautuminen. Pohdin jo nyt, mihin haluaisin harjoitteluun, ja koetan kovasti löytää paikkaa, johon haluaisin tutustumaan. Joka tapauksessa kurssisisältöjen auki kirjoittaminen käsin on varsin hyvä keino saada itsensä kartalle siitä, mitä pitää tehdä milloinkin.

IMG_0153

Totta kai apuna ovat myös Filofaxin muistikirjat. Toisen niistä olen omistanut pelkille kirjatenttikursseille ja verkkoluentokursseille – mistä tulikin mieleen, että psykologian perusopintojen verkkoluennotkin olisi hyvä aloitella tässä piakkoin… Ei paineita! EiPÄ…

IMG_0158

Näin on siis syksy hurahtanut käyntiin opintojen ja erilaisten opiskelun ja työelämän, sekä totta kai vapaa-ajan hahmotusvälineiden suhteen. Sähköiset kalenterit, muistiinpanosovellukset sekä totta kai e-kirjan lukuohjelmat ovat myös käytössä. Kaikkia kirjoja nyt ei vain yksinkertaisesti saa lainaan yliopiston kirjastosta, ja jos tentti on turhankin pian, ei auta itku markkinoilla. Onneksi siis perinteisten systeemien lisäksi on olemassa vahvasti sähköinen apuvälineistö. Toivotankin nyt jokaiselle opiskelu-, työ- ja muuta intoa: syksy on ainakin minulle uusien alkujen taikaa, ja se jos mikä on korostunut nyt, kun olen vihdoinkin askeleen lähempänä unelmaani. Kukapa olisi uskonut, että pääsen viimein opiskelemaan sitä, mikä on kypsynyt mielessä jo kauan?

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s