Elämänhallinta, Opiskelu, Pääsykoepänttäys, Välineet

Paperilla suhisee

img_20180123_1955032041385030.jpg

Paperilla suhisee, kynä nimittäin. Lupasin kirjoitella tässä postauksessa yhdestä uudesta motivointikeinosta, joka on kokemukseni mukaan ehkä tehokkain kaikista. Sekä minulla että parhaalla ystävällä on ollut vaikeuksia saada itsensä lukemaan tehokkaasti opinto- tai pääsykoejuttuja yksin kotona, joten mikäpä voisi olla parempi paikka opiskeluun kuin kirjasto? Uskoisin, ettei paljon mikään. Yllä oleva kuva liittyy aiheeseen siten, että se on kuva pääsykoekirjan yhdestä sivusta, jonka tekstille tyrskähdin ääneen lukusalissa. Pääsykoekirja on painettu vuonna 2014, ja näin vuoden 2018 alussa voisi sanoa, etteihän se perustoimeentulopäätösten siirtäminen Kelalle aivan ongelmitta sujunut. Joka tapauksessa pääsykoelukuihin on siis tullut pienen angstauksen ja motivaatiomonttuilun jälkeen uutta intoa.

Tähän mennessä pääsykokeisiin lukiessani olen kokenut sekä oivalluksia, että myös niitä hetkiä, kun olen joutunut lukemaan uudelleen aiemmin lukemani lauseen, sillä en ole vain tajunnut, mistä on kyse. Onneksi asiayhteydet ovat kuitenkin selvinneet helposti, ja sivistyssanat joita en ole joko tiennyt tai muistanut, ovat selvinneet googlettamalla. Joka tapauksessa paperilla suhisee kynä, kun vain jaksaa keskittyä ja löytää intoa opiskeluun. Totta kai suurin motivaattori lukemiseen on ajatus hyväksymiskirjeestä (vai netissäkö se opiskelupaikka nykyään otetaan vastaan?), jonka saan hyppysiini kesäkuun lopulla – mielikuvissani siis. Sitä toista vaihtoehtoa kieltäydyn ajattelemasta ennen kuin olen astunut ulos pääsykoesalista.

Totta kai suurin motivaattori lukemiseen on ajatus hyväksymiskirjeestä (vai netissäkö se opiskelupaikka nykyään otetaan vastaan?), jonka saan hyppysiini kesäkuun lopulla – mielikuvissani siis.

img_20180123_195418591046618.jpg

Pääsykokeisiin lukeminen on mielekästä myös hyvien välineiden avulla. Filofaxia olenkin jo mainostanut hyvänä muistiinpanovihkosena sivujen helpon siirreltävyyden ja tukevien kansien ansiosta. Näin muistiinpanoja tai muuta kirjoitussysteemiä voi tehdä vaikka automatkalla, sillä kannet taipuvat kätevästi kirjoitusalustaksi. Löysin kuitenkin myös uuden kynärakkauden. Tähän mennessä olen käyttänyt Pigma Micronin kuitukärkikyniä ainakin bujoiluun ja sekalaisten muistiinpanojen tekemiseen, mutta saatuani Survival Kitin mukana vihreän ja turkoosin sävyiset Staedtlerin ohutkärkiset tussit tilasin myös Staedtlerin pigment linerit. Voin sanoa, etten ole koskenut Pigma Microneihin enää tuon jälkeen. Staedtlerin jälki on hienostuneempaa, eikä väri leviä samalla lailla kuin Microneissa. Lisäksi kynien jälki kuivuu paljon nopeammin, joten sivujen kääntäminenkään ei ole ongelma.

Totta kai pääsykokeisiin voisi opiskella tekemällä muistiinpanot vaikka talouspaperille, jos haluaa, mutta kummasti tällaiseen tavoitteelliseen toimintaan auttaa myös hyvä välineistö. Voin kertoa, ettei mikään ole ikävämpää kuin huomata kuulakärkikynän musteen kuivuneen juuri, kun jonkin tärkeän lauseen kirjoittaminen on kesken, tai ottaa laukusta hiirenkorville rypistynyt lehtiö, josta puolet on syönyt koira. (Meidän koiramme ei tosin vielä toistaiseksi ole tuhonnut muuta kuin omia lelujaan. Tässä kohtaa pitäisi varmaan koputtaa puuta.) Toisaalta vaikkapa OneNote voisi olla nopein tapa tehdä muistiinpanoja, mutta entä jos kone päättää sanoa sopimuksen irti? Lisäksi olen huomannut, että asiat tarttuvat mieleen paljon paremmin, kun ne kirjoittaa käsin. Jokainen meistä oppii eri tavoilla, ja itselleni käsin kirjoittaminen on myös oiva tapa prosessoida oppimaani.

…tai ottaa laukusta hiirenkorville rypistynyt lehtiö, josta puolet on syönyt koira. (Meidän koiramme ei tosin vielä toistaiseksi ole tuhonnut muuta kuin omia lelujaan. Tässä kohtaa pitäisi varmaan koputtaa puuta.)

Näillä eväillä kannustan siis jokaista opiskelemaan tenttiin, pääsykokeisiin tai vaikkapa firman kvartaalipalaveriin asioita mielekkäin työvälinein. Se oikeasti helpottaa todella paljon! Suosittelen myös rauhallista paikkaa, ja miksei esimerkiksi opintopiirin pitämistä. Joskus tämän parhaan ystävän kanssa on käynyt kollegoina toimiessamme tosin niin, ettei työnteosta ole tullut mitään, kun olemme vain nauraneet huonoille jutuille, mutta nyt olen huomannut meidän oikeasti saavan aikaan. Ei oikein kehtaa lepsuilla, kun näkee toisen opiskelevan naama kurtussa…

img_20180119_1509281459865076.jpg

Yllä oleva kuva on otettu perjantaina, jolloin istuimme nätisti takamukset kiinni kirjaston penkissä ja opiskelimme. Olen onnistunut levittäytymään tapani mukaan koko pöydän leveydelle. Tämä opiskelupiiri toi myös mieleen ne ajat, jolloin luin teologisen tiedekunnan pääsykokeisiin joko oman lähikirjaston lukusalissa tai sitten nykyisen Aalto Yliopiston Otaniemen kampuksen kirjastossa. Oi, kuinka muistot tulvivatkaan mieleeni! Pääsykoealueesta on enää seitsemän sivua jäljellä, ja sen jälkeen olen lukenut käytännössä kahdesti pääsykoealueen läpi. Seuraava kysymys onkin, kuinka jatkaisin. Siihen palaan jälleen ensi viikon alussa, sillä paras aika tällaisille postauksille on viikon alku. Kukapa päivätyössä käyvä ihminen haluaisikaan lukea blogeista juuri perjantai-iltapäivänä työ- tai opintoaiheisia juttuja, kun oma mieli on jo vaihtanut vapaalle? Jollen lukisi itse parhaillaan pääsykokeisiin, en tahtoisi minäkään. Tällä hetkellä kuitenkin paras aika opiskella pääsykokeisiin on juuri viikonloppuisin, sillä työt väsyttävät liikaa, eikä täyden työpäivän jälkeen jaksa keskittyä muuhun.

Seuraavassa postauksessa pohdinkin tyhjän bujoaukeaman ja plannerin kammoa, ja sivuan samalla tyhjän paperin kammoa. Osasyy siihen, miksi blogi päivittyy toisinaan harvakseltaan on juuri se kammo: mietin, mistä aloittaa tekstin kirjoittamisen, ja mieleen muistuvat yläasteen ja lukion äidinkielen tunnit, jolloin kävimme läpi surkeimpia esseetekstin aloituksia ikinä. Jo muinaiset roomalaiset? Mikä asia kammottaa tietä? Onko aloittaminen vai loppuun saattaminen vaikeinta, vai kenties alun ja lopun välissä oleva alue?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s