BuJo, Elämänhallinta, Planneri

Listat (melkein) yksissä kansissa

img_20180111_200139154843710.jpg

Yhdessä postauksessa vilahti myös yllä oleva kuva, mutta koska se liittyy myös tämän postauksen teemoihin, jaan sen jälleen. On olemassa mielestäni kolmenlaisia ihmisiä: ne, joiden pöydät ja laukut ja vihot tursuavat erilaisista post-it-lapuista, ja joiden Google-kalenterit ovat täynnä milloin mitäkin menoa, ne, jotka pitävät tiukasti menot ja jutut vain päänsisäisellä kovalevyllään unohtaen pian jonkin tärkeän menon, ja sitten ovat bujoilijat ja kalenterimaanikot. Minä kuuluin aikaisemmin toiseksi mainittuun ryhmään. Toki merkkasin tärkeät jutut aina myös sähköiseen kalenteriin, mutta muistini on vain ilmiömäinen tietynlaisten juttujen, kuten sovittujen menojen, osalta. Bujoilu ja plannerointi ovat kuitenkin avanneet uuden maailman. Minun ei ole pakko harrastaa to do-listoja, jollen koe niitä hyödyllisiksi, mutta miksen voisi ihan hyvin listata jotakin muuta?

Niinpä tartuin tuumasta toimeen. Koska minulla on nykyään bujon lisäksi myös planneri, tilasin siihen kivoja lisäosia. Niihin kuuluvat muun muassa irrotettavat ja siirreltävät to-do-listat, task-listat ja kaikki muut tärkeät. Ajattelin, että näiden avulla voisin jäsentää päivärutiinejani paremmin, kun näkisin, mitä oikeasti teen lapulle kirjoitetun sijaan. Esimerkiksi aamiaisen syöntini on ihan retuperällä, sillä voisin elää pelkällä kahvilla. Pyrin kuitenkin syömään edes yhden lämpimän ruoan päivässä. Sen vuoksi tein joka viikolle ihan ikioman toimintakykymittarin bujoon, mutta myös joka viikon kohdalle planneriin aamu- ja iltarutiinilistat.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy aamurutiinilista, ja oikealla vastaava illalle. Ne saa kätevästi plärättyä niin, että koko plannerin viikkoaukeama ei ole niiden alla. Iltarutiineihin merkkasin itselleni ainakin sen, että olisin viimeistään kymmeneltä illalla nukkumassa. Aamurutiinit taas, no… ne sisältävät ainakin kahvia. Paljon kahvia. Toisaalta laitoin niihin myös muistutuksen aamiaisesta sekä siitä, että kävisin vaikka pikaisessa virkistävässä suihkussa ennen töiden aloitusta. Olen aina ollut ennemmin ilta- kuin aamusuihkuihminen, mutta onhan toki puhtaana kivempi aloittaa työpäivä, vaikka niitä kotoa käsin tekeekin. Ja juuri edellä mainitusta syystä, eli kotoa käsin tehtävistä töistä, johtuen varsinaiset to do- ja menolistani kaikuvatkin aika lailla tyhjyyttään. Sosiaalinen elämä? No, internetissä! Tästä päästäänkin kätevästi hyppäämään seuraavaan lista-aiheeseen.

img_20180107_205600286673318.jpg

Tylsistyminen on ikävä tunne, ja nykyisellä älypuhelinten aikakaudella tulee helposti vain selattua sosiaalista mediaa vailla sen kummempaa tavoitetta tai päämäärää. Pää ja silmäthän siinä tulevat vain kipeäksi, mutta kun mitä muutakaan tekemistä muka voisi keksiä, etenkin jos on väsynyt tai muuten vain ei huvita? Siis mikään. Idean ajanviettotapoihin somettelun sijaan sain (monen muunkin tavoin) Bullet Journal Suomi-ryhmästä Facebookissa. Totta kai some on hyväksi, jos sen käytöllä ja siellä kommunikoinnilla on jokin hyödyllinen funktio. Jos se on kuitenkin lähinnä vain päätöntä selaamista, tykkäilyä ja tylsistymisen karkoitusta, se ei välttämättä ole hyväksi. Niinpä päätin itsekin tehdä listan somettoman ajan aktiviteeteista, ja olen päässyt jopa sittemmin ruksimaankin niitä, sekä lisäämään listalle somettomia tekemisiä. On kuulkaa vapauttavaa, kun ei tarvitse olla joka hetki puhelin kädessä!

Niinpä päätin itsekin tehdä listan somettoman ajan aktiviteeteista, ja olen päässyt jopa sittemmin ruksimaankin niitä, sekä lisäämään listalle somettomia tekemisiä. On kuulkaa vapauttavaa, kun ei tarvitse olla joka hetki puhelin kädessä!

Tämän postauksen ensimmäinen kuva liittyy edelliseen postaukseen, jossa uin todella syvissä vesissä. Olen aina ollut todella, siis TODELLA huono, kehumaan itseäni ja löytämään itsestäni minkäänlaisia positiivisia puolia. Sen vuoksi tein listan, jossa etsin niitä aivan itse, ilman muiden myötävaikutusta. Nämä puolet voisivat toki liittyä ulkonäköönkin, jonka suhteen minulla on omat kompleksini. Eniten koen kuitenkin alemmuudentunteita suhteessa muihin henkisellä ja taidollisella puolella. En koskaan unohda keskustelua, jonka kävin kahden huippuälykkään ystäväni kanssa reilu pari vuotta takaperin. He osasivat kehua itseään, mutta minä olin silloinkin niin uupunut ja masentunut, etten keksinyt itsestäni mitään hyvää sanottavaa. Tämän vuoksi palaan aina tasaisin väliajoin itsekehulistaan ja keksin vaikka väkisin jotain positiivista itsestäni.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, on kaksi listaa, jotka ovat itselleni mitä arvokkaimpia. Toinen niistä on jokapäiväisten rutiinien seuranta viikkotasolla, ja toinen osoitelista. Löysin jälleen ystäväni ansiosta kirjeiden kirjoittamisen ilon, ja niinpä kokosin listan itselleni tärkeistä ihmisistä ja heidän osoitteistaan. Mieleeni palautui ihan oikean kirjeen kirjoittamisen ja sellaisen saamisen ilo, joten miksipä en voisi käyttää bujoa myös kirjeiden kirjoittamisen tukena ilman, että osoitteet ovat hajallaan eri viestintävälineissä!

Näitä listoja tulee varmasti olemaan vielä lisääkin omassa bujossa. Lisäksi minulla on vielä kesken Boho Berryn haaste, joka myös omalla tavallaan inspiroi ja lisää itsetuntemusta. Nyt onkin hyvä hetki miettiä niitä kahdeksaatoista tavoitetta tälle vuodelle, jotka aion toteuttaa. Hetkelliseen motivaatiomonttuun pääsykoelukujen suhteen minut tosin vei eräs keskustelu, jossa koin älyäni ja haluani yliopistoon hakemiselle arvosteltavan ikävästi. Siitäkin kuitenkin noustaan, ja jollei nousta, on hyvä tehdä varasuunnitelma, ja sillekin vielä oma varasuunnitelmansa. Näillä siis mennään. Listailemisiin! Olisi mukava kuulla ja nähdä, millaisia listoja teillä lukijoilla on, sekä ideoita siitä, mistä kaikesta listoja voi tehdä. Tällä kertaa en alusta enää seuraavan tekstin aiheita, sillä tahdon pitää vapauden muuttaa suunnitelmiani lennossa sen mukaan, mistä haluan milloinkin kirjoittaa. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s