Uncategorized

Bride(zilla) to be

IMG_20171220_175359.jpg

Edellisessä postauksessa lupailin, että menemme aivan muihin, juhlavampiin aiheisiin, ja niin tapahtuu. Olipa nimittäin kerran eräs päivä, kun marssimme avopuolisoni kanssa kaupungille sormuksia katselemaan. Kihlaus tapahtui romanttisesti toteamalla, että kai sitä nyt ollaan kihloissa, kun sormuksetkin ostettiin. Toisaalta olimme puhuneet kihloista ja naimisiinmenosta ensi vuoden puolella muutenkin, ja tämän vuoden aikana kummankin tunne Sen Oikean löytymisestä on vahvistunut. Vuosi on ollut rankka monin tavoin, ja juuri niissä tilanteissa parisuhteen kestävyyskin testataan. Niinpä päätimme kihlauksen yhteydessä myös hääpäivän, ja sain jälleen yhden aiheen lisää hyvinvointijournaliini.

Minun ja mieheni tarina alkoi internetin ihmeellisestä maailmasta, ja muutimme kesällä 2016 yhteen noin puolen vuoden seurustelun jälkeen käytännön syistä: minä asuin pääkaupunkiseudulla, kun taas mies vaikutti Savossa. Koska minun oli mahdollista tuoda työ mukanani minne päin Suomea tahansa, löimme hynttyyt yhteen. Yhteiselomme on ollut pääosin ihanaa, normaalia arkea, mutta tämä vuosi oli monella tavalla rankka, kuten jo mainitsin. Se hyvä puoli raskaissa elämänvaiheissa on, että ne oikeasti testaavat kummankin osapuolen kykyä sitoutua ja rakastaa silloinkin, kun toinen ei olisi edes rakastamisen arvoinen. Ja sitten asiaan, eli hääsuunnitteluihin.

Päätimme pitää varsinaiset häät, sekä myöhemmin kaveribileet. Varsinaisiin häihin kutsumme vain omat perheemme, sekä tietysti miehen bestmanin. Saimme kaverin kuvaamaan, ja pappikin on jo tiedossa. Hääsuunnitteluihin ja itse häihin saa palamaan rahaa aivan tolkuttomasti niin halutessaan, joten tällöin on pakko priorisoida asioita, joista tahtoo maksaa enemmän, ja toisaalta taas asioita, joissa voi säästää hieman rahaa. Ihan ensiksi täytyy tietysti tehdä to do -lista, jossa näkee mitä on tehty, ja mitä toisaalta on tekemättä. Hyvin pienissä häissä on onneksi se hyvä puoli, ettei tekemistä ole ihan kauheasti.

IMG_20171220_185132.jpg

Ei ole kovin vaikeaa, ja silti tästä on helppo ruksia hommat, jotka on lopulta tehty. Kuten kuvasta näkyy, ihan kauheasti ei ole enää tekemistä. Häämatkan olemme varanneet ja maksaneet, juhlapaikka on varattu, ja pappikin tulee saamaan kahvia juodakseen. Päädyimme siihen ratkaisuun, että vihkiminen tapahtuu juhlapaikalla. Näin pienen hääseurueen ei tarvitse kuluttaa aika ja energiaa paikasta X paikkaan Y siirtymiseen, ja muutenkin haluamme juhlistamme rennot. Kumpikin meistä inhoaa turhaa patsastelua ja jäykistelyä, eivätkä perheenjäsenemmekään ole erityisen mielistyneitä suuriin juhliin, joissa hienostellaan. Onneksi häitä on erilaisia, ja niiden toteutuksessa on rajana vain mielikuvitus!

Kumpikin meistä inhoaa turhaa patsastelua ja jäykistelyä, eivätkä perheenjäsenemmekään ole erityisen mielistyneitä suuriin juhliin, joissa hienostellaan. Onneksi häitä on erilaisia, ja niiden toteutuksessa on rajana vain mielikuvitus!

IMG_20171220_174858-1.jpg

Suurin päänvaiva monien muiden asioiden ratkeamisen jälkeen on menu. Tahtoisimme siihen jotakin perinteistä, mutta myös jotakin uutta. Juhlapaikkaan kuuluu myös pitopalvelu, joten meidän pitäisi nyt vain pohtia, mitä tahtoisimme. Jokin meksikolaistyyppinen ruoka olisi ihana lisä perinteisempien vaihtoehtojen tilalle. Tokihan armas on sulhaseni on vihjaillut useammin kuin kerran mykyrokasta, joka tuntuu olevan monelle paikalliselle mitä suurinta herkkua. Valitettavasti minä en ole kovin innostunut ruoista, jotka sisältävät verta tai sisäelimiä – vaikka raskaampaa musiikkia kuuntelenkin.

Tokihan armas on sulhaseni on vihjaillut useammin kuin kerran mykyrokasta, joka tuntuu olevan monelle paikalliselle mitä suurinta herkkua. Valitettavasti minä en ole kovin innostunut ruoista, jotka sisältävät verta tai sisäelimiä – vaikka raskaampaa musiikkia kuuntelenkin.

Kutsut ovat myös asia, joihin panostamme enemmän kuin normaalisti. Häihin tulee niin vähän vieraita, että kutsujen tekemiseen voi hyvin panostaa ajallisesti ja rahallisesti hieman enemmän. Nyt vain pohdimme, millaiset kutsut ja kutsutekstit tahdomme. Toiveina olisi jotain omintakeista, ihan meidän tyylistämme sen sijaan, että ne noudattelisivat tuttua kaavaa. Koska minä olen intoutunut nyt modernista tekstauksesta ja kalligrafiasta, on melkein itsestäänselvää, että minä hoidan “Kutsu”-tekstin tekemisen. Miehelläni taas on parempi graafinen silmä kuin minulla (osaan hädin tuskin piirtää tikku-ukon), joten hänen kontolleen jää kutsukorttien visuaalisempi puoli.

Teksti, jonka perässä on punainen merkki, on tyyli, jota noudatamme teksteissä. Ideoita alamme heitellä ilmaan heti, kunhan arjen kiireet helpottavat, ja kutsutekstiäkin suunnittelemme jo kovaa vauhtia. On melkein hassua, kuinka nopealla aikataululla häät saakaan järjestettyä, jos budjetti on pieni, ja vierasmäärä inhimillinen. Toki minä olen ollut jo kerran naimisissa (olin nuori, ja muun muassa elämänkatsomukselliset arvoni olivat tiukemmat), ja senkään vuoksi en tahdo isoja häitä nyt. Lisäksi ikä on tuonut mukanaan aivan erilaisen näkökulman avioliittoon: se naimisiinmeno on tärkein asia, juhlien taas pitää olla juuri sellaiset, joissa viihdymme, ja jossa voi iloita ja riemuita avioliiton aavalle merelle purjehtimisesta yhdessä perheen kanssa. Naimisiinmeno on vasta matkan alku, ja me tahdomme juhlia suuren seikkailun alkua lämminhenkisissä merkeissä lähimpien ja rakkaimpien ihmisten kanssa. ❤

Lisäksi ikä on tuonut mukanaan aivan erilaisen näkökulman avioliittoon: se naimisiinmeno on tärkein asia, juhlien taas pitää olla juuri sellaiset, joissa viihdymme, ja jossa voi iloita ja riemuita avioliiton aavalle merelle purjehtimisesta yhdessä perheen kanssa.

Voin palata myöhemmissä teksteissä pukuun ja tulevaan vihkisormukseen, sekä tietysti koristeasioihin, mikäli ne teitä lukijoita kiinnostavat. Millaisia häitä teillä on ollut? Oletteko olleet tyytyväisiä, vai tekisittekö jälkeenpäin jotakin toisin? Entä millaisia budjetteja teillä oli? Käytittekö jotakin muistikirjaa tai Excel-taulukointia suunnittelussa? Tämä morsio kaipaisi tulevan vuoden morsioista vertaisseuraa, sillä vaikka häät toteutettaisiin ihan vain pikaisena maistraattipiipahduksena lounastunnilla, on niiden suunnittelussa jotakin taianomaista.

Seuraavassa tekstissä pureudunkin ennen joululoman viettoon käymistä päiväkirjaan, joka oikeastaan pitäisi olla jokaisella modernilla ihmisellä, joten pysykäähän taas lepakkokan… siis Hallitun Kaaoksen kanavalla.

2 thoughts on “Bride(zilla) to be”

 1. mullakin kokemusta nuorena naimisiin menosta. Olin nuori (viikkoa vaille 23) ja naiivi, halusin isot ja näyttävät “rokki häät” kun tyylillisesti ex-miehen kanssa oltiin fiftari porukkaa. Budjettia ei ollut, olin asenteella että maksaa mitä maksaa, kerranhan ne vaan pidetään. Jälkeenpäin ajateltuna se budjetointi olis ollu kyllä hyvä edes jollain tasolla olla olemassa…karkeasti laskettuna: hääpuku 3000 €, miehen puku 250 €, juhlapaikka 500 €, pitopalvelu 2500 €, koristeet / pikku hörteet 200 €, plus kaikki muut sekalaiset kulut sormuksista hääauton tankkaukseen, meikkiin ja kampaukseen noin 400 €. Eli koko paska noin 7-8 tuhatta. Milläs ne köyhät just opiskelunsa päätökseen saaneet työttömät tämän kustansi? Vanhempien rahoilla. Jälkikäteen ihan hävettää se röyhkeä asenne jonka avulla sitä rahaa lypsi millon mihinkin kuluun, ja yllättävän helposti molempien vanhemmat kyllä suostui näitä makselemaan…
  Itse hääjuhla oli kyllä suht kaunis ja bileetkin onnistui sen suurempia ongelmia, mutta jos jonkun vinkin antaisin niin paneuduppas huolella
  tehtävän jakoon. bestmanit, kaasot, vanhemmat, jne jotka auttaa ja osallistuu – sitten kun se hetki tosiaan on niin kuka hoitaa mitäkin ja missä vaiheessa! Meidän häissä aikataulutus kusi reisille jo heti alkuvaiheessa kun kukaan ei ollut tietoinen omista tehtävistään saatikka mihinkä kellon aikaan ne pitäisi suorittaa. Toki pöytäkorteissa oli tapahtumajärjestys mutta ei kellon aikoja. Edellinen ilta oli kulunut tosi myöhälle juhlapaikkaa järjestäessä ja tarkoitus oli ennen pois lähtöä pitää vielä kunnon brieffinki kaasojen ja bestmanien kanssa, mutta jotenkin sieltä kaikki vaan livahteli vähän kerrassaan pois ja lopulta olin vain omien vanhempieni kanssa paikalla. Bestmanin oli tarkoitus juontaa häät pitkin iltaa, mutta muistaakseni hän tarttui mikin varteen yhden kerran heti kättelyiden jälkeen – piti oman puheensa alkumaljoja kilistellessä jonka jälkeen kuulutti isäni pitämään puheen. Tämän jälkeen ei kukaan tainnut kuulutella mitään koko iltana ja aika kaaostahan se oli kun yli 80 vierasta palloilee salissa ja pihalla kun ei tiedetä mitä ja missä seuraavaksi tapahtuu.
  Toinen vinkki: Mahdollisesti kaasot / bestmanit haluavat pitää näitä leikkimielisiä kisoja tai pelejä hääparille -Selvitä etukäteen heille mitä te haluatte ja mitä ette halua näiden pelien osalta!
  Minä annoin vapaat kädet meidän yhteisille kavereille suunnitella jotain hauskaa ja mielekästä jolle vieraat saavat nauraa, ja vieraat myös osallistua. Osa olikin ihan onnistuneita ja hauskoja, vaan yksi peli oli sellainen että minun silmät sidottiin kravatilla (huono juttu meikin ja kampauksen osalta) ja minun piti kasata lasten kuutiopalapelistä kokonainen kuva mieheni opastuksella tyyliin “käännä viereistä palikkaa ympäri ja ota vierestä toinen palikka, pyöritä sitä toiseen suuntaan ja siirrä kolmas palikka sen yläpuolelle” -mikkiin sepostaen. tämä peli jatkui ja jatkui varmaan 20 minuuttia eivätkä vieraat jaksaneet sitä monotonista selostusta kauan kuunnella, eikä ympärille mahtunut kuin muutama ihminen seuraamaan suoritusta. Todella tylsä ja ankea leikki johon kului ihan liikaa aikaa muilta hauskemmilta jutuilta!

  -Aiju-

  Liked by 1 person

  1. Joo, todellakin aiomme pitää huolen työnjaosta. Onneksi varsinainen hääpäivä ei tule sisältämään muuta kuin ehkä puheet, ja sen jälkeen juhla mennee omalla painollaan. Uskoisin bestmanin ainakin olevan mielellään juontaja! 😀

   Ja kiitos, leikkejä EMME halua, emmekä mitään ylimääräistä. Meidän perheemme ovat ihania jo sellaisenaan, joten naurua taatusti tulee riittämään ilman kummempaa ohjelmaakin. 😊

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s