Omaseuranta, Syöpä, Terveys

#tutkitissis: Asiaa seuloista ja syövästä

roosanauha-demo-kevennetty

En ikinä muista sitä oloa, kun astelimme äidin kanssa keväällä 2013 sisään HYKS Syöpäkeskuksen (silloinen HYKS Syöpätautien klinikka) ovista sisään. Asiat etenivät todella nopeasti lääkärin vuositarkastuksessa toteamasta kainalon kyhmystä diagnoosiin rintasyövästä, jossa ei löytynyt alkuperäistä kasvainta, vaan vain etäpesäkkeet. Äidin hoidot aloitettiin, ja doketakselin, CEF-hoidon ja paklitakselin jälkeen alkoi näyttää siltä, että tuo kolmoisnegatiivinen, huonosti erilaistanut syöpä veisi äidin ennemmin kuin myöhemmin. Niin siinä sitten kävikin, että saattelimme äidin viimeiselle matkalleen kesällä 2014 isän kanssa, vain vuoden ja kolmen kuukauden kuluttua diagnoosista. Matkaamme sisältyi erilaisiin hoitoihin perehtymistä, toivoa ja epätoivoa, kysymyksiä ja ennen kaikkea pohdintaa siitä, kuinka kauan äiti saisi lisäaikaa. Meidän perheemme ei ollut eikä tule olemaan ainut, joka näiden kysymysten kanssa kamppailee. Jos joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa, myös joka kolmas perhe tai ystäväpiiri joutuu kyseisen sairauden kanssa tekemisiin.

Käydessäni äidin kanssa Syöpätautien poliklinikalla ensikäynnillä juttelimme myös paljon tulevista hoidoista sekä hoitojen aiheuttamien sivuoireiden lievityksestä syöpähoitajan vastaanotolla. En koskaan unohda sitä, kuinka tämä tomera nainen suuntasi katseensa myös minuun, ja sanoi: “Sinunkin kannattaa tutkia nyt rinnat säännöllisesti, kun rintasyöpä on periytyvä sairaus”. Arvatkaa, olenko muistanut? En ole. Ei ole kovin iso juttu kopeloida rintarauhasia kerran kuukaudessa, mutta jotenkin sitä ei vain tule tehtyä tai muistettua. Tämä ei ole erityisen hyvä juttu ainakaan, jos suvussa on syöpärasitetta. Siksi päätin omistaa ensi vuoden paitsi henkiselle hyvälle ololle, myös fyysiselle terveydelle ja omatarkkailulle, sekä tietysti siitä huolehtimiselle, että käyn Papa-seulonnoissa säännöllisesti.

En koskaan unohda sitä, kuinka tämä tomera nainen suuntasi katseensa myös minuun, ja sanoi: “Sinunkin kannattaa tutkia nyt rinnat säännöllisesti, kun rintasyöpä on periytyvä sairaus”. Arvatkaa, olenko muistanut?

IMG_20171220_180038.jpg

Teinpä siis omaan bujoon rintojen omatarkkailulistan jokaiselle kuukaudelle ensi vuodeksi. Mutta mistä tulee hashtag #tutkitissis? Keskustelimme joskus viime vuoden loppupuolella Siskot ry:n entisen puheenjohtajan sekä parin muun henkilön kanssa siitä, kuinka Facebookissa kiertää arvoituksellisia statuspäivityksiä, jotka lopulta paljastuvat rintasyöpätietoisuuden edistämiseksi. Minä en näistä päivityksistä piittaa, sillä tietoisuutta rintasyövästä (ja toki muistakin syövistä, naisten tai naisoletettujen kohdalla erityisesti gynekologisista syövistä) edistetään mielestäni parhaiten puhumalla asioista niiden oikeilla nimillä. Niinpä kehitimme hashtagin #tutkitissis. Ja niin, tutki tissis. Käy seuloissa. Pidä huolta terveydestäsi, sillä vaikka esimerkiksi rintasyöpä onkin mielletty “helpoksi” syöväksi, sitä se ei todellakaan ole.

Tästä linkistä saa lisää tietoa rintojen omatarkkailusta ja siitä, millaisissa tapauksissa kannattaa hakeutua lääkäriin välittömästi. Mutta entä ne gynekologiset syövät? Niitä ei ole niin helppo tarkkailla itsenäisesti, ja koska naisten sisäiset sukupuolielimet sijaitsevat syvällä vatsaontelossa, mahdollisten kasvainten seulominen ei ole yhtä helppoa kuin kiveseläimillä, joiden sukurauhasissa olevat muutokset ovat helpommin tunnettavissa jo suhteellisen aikaisessakin vaiheessa. Sen vuoksi olen itse päätynyt ratkaisuun, jossa tein vuoden ajalle kuukautisseurannan sekä sen, havaitsenko jotakin poikkeavaa kuukautiskierrossa, tai mahdollisia muita oireita.

Mutta entä ne gynekologiset syövät? Niitä ei ole niin helppo tarkkailla itsenäisesti, ja koska naisten sisäiset sukupuolielimet sijaitsevat syvällä vatsaontelossa, mahdollisten kasvainten seulominen ei ole yhtä helppoa kuin kiveseläimillä, joiden sukurauhasissa olevat muutokset ovat helpommin tunnettavissa jo suhteellisen aikaisessakin vaiheessa.

IMG_20171216_134804.jpg

Pahoittelen huonoa kuvan laatua. Joka tapauksessa olen taulukoinut kuukautisten alku- ja loppupäivän, mahdolliset poikkeukset, erityishuomiot (kuten muistutukset gynekologikäynneistä), ja muuta vastaavaa. Minulla on esimerkiksi taipumusta hyvänlaatuisiin keltarauhaskystiin, jotka oireilevat useimmiten kovalla kivulla, ja erityisen kovaa kipu on kystan puhjetessa. Silti näitäkin oireita on hyvä tarkkailla, ja yleensä kystatilanteitakin kontrolloidaan. Papa-seulonnat taas paljastavat jo hyvin aikaisessa vaiheessa solumuutokset, ja mitä aiemmin mahdolliset muutokset huomataan, sen helpompi ne on hoitaa. Toki Papa-koekaan ei aina osu oikeaan, mutta tällöin gynekologi arvioi mahdolliset jatkotutkimusten tarpeet muiden oireiden mukaan.

IMG_20171220_180057.jpg

Suunnittelin myös tutkimustuloksille oman taulukkonsa, josta näkee helposti tutkimustulokset ja niiden tulkinnat. Olen aina ollut vähän lääketiedefriikki, joten minulle on hyvinkin luonnollista myös taulukoida omaa vointia ja tutkimustuloksia. Silti se omatarkkailu tuppaa jäämään välistä… ei hyvä. Sain tämän postauksen yhden kuvan tiimoilta myös mielenkiintoisen kontaktin ja tilaisuuden, johon aion ehdottomasti tarttua. Siitä kirjoittelen lisää, kunhan se toteutuu.

Kuinka te seuraatte omaa hyvinvointianne, ja kuinka helposti hakeudutte lääkäriin, mikäli havaitsette jotakin poikkeavaa voinnissa? Toivon tämän postauksen olevan informatiivinen pläjäys terveysasioista, ja mahdollisesti myös suuntaa antava teksti omaa terveystaulukkoa ajatellen. Itsestään huolehtiminen kertoo itsensä arvostamisesta, ja ainakin minä haluan petrata tässä asiassa paremmin kuin aikaisemmin. Seuraavassa postauksessa hypätäänkin juhlavampiin tunnelmiin ensi vuotta ajatellen, joten pysykää taajuudella. 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s