Filofax, Opiskelu, Pääsykoepänttäys, Päkobujo, Välineet

Hyvin lusmuttu ei ole puoliksi tehty

img_20171214_175754320138674.jpg

Yksi kuva kertoo kuulemma enemmän kuin tuhat sanaa. Näin toivottavasti tässäkin tapauksessa. Olen oppinut hyvinkin tarkkaan sen, ettei hyvin relattu ole todellakaan puoliksi tehty. Tämän viikon ensimmäisessä postauksessa kertoilinkin jo joitakin kuulumisia, ja oleilu ja elämä ovat töiden ohella painottuneet hyvin pitkälti rentoiluvaihteeseen. Aloin muun muassa lukea… kirjoja. Ensin vuorossa oli trilleri nimeltä Hyvä naapuri (piti otteessaan loppuun asti!), ja sen jälkeen aloitin suomalaisen dystopia/fantasiromaanin Auringon ydin. Sekin on pitänyt tähän saakka otteessaan niin hyvin, että sain pitkästä aikaa bujoiluinspiraation. Kyllä. Tein hyvin realistisen pääsykoelukusuunnitelman.

Onneksi hyvin lusmuillussa tilanteessa pistin hieman tilausta kehiin, ja ovathan nyt itselle ostetut joululahjat parhaita. Hain postista paketin, josta löytyi jotain uutta opiskeluun, ja toki myös uusi Nuuna. Uusi Nuuna tosin tulee käyttöön vasta vanhan täytyttyä, mutta ihmisellä on hyvä olla hieman muistikirjoja varalla. Tällä kertaa varsinaisen bujoilutarkoitukseen tulevien muistikirjojen lisäksi tilasin hyvin laadukkaan Filofaxin plannerin/muistikirjan, ja ihastuin siihen ikihyviksi ensin verkkokaupassa, ja sitten myös ihan livenä.

img_20171214_172127784398440.jpg

Oranssi vihko on siis Filofax, ja suorastaan revin sen auki kääreistään. Pirtsakka oranssi väri houkuttelee avaamaan vihkosen ja suunnittelemaan muistiinpanojen tekemistä heti. Pääsykoekirja on siis lojunut parisen viikkoa työpöydällä hyvin säälittävän ja hylätyn näköisenä, ja joka kerta työpöytää päin katsoessani olen huokaillut sydän syrjälläni, sekä tietysti tuntenut inhottavia huonon omatunnon pistoksia. “Pitäisi tehdä, pitäisi lukea, pitäisi opiskella, pitäisi… mutta kun en jaksa!”, olen voihkinut mielessäni, juonut vähän kahvia, tehnyt töitä, ottanut päiväunia ja miettinyt, että oikeasti pitäisi lukea. Minne katosi jo kesytetty kaaos opintojen suhteen? Kotikin alkaa muistuttaa kaatopaikkaa, kun energiaa ei yksinkertaisesti ole.

Pääsykoekirja on siis lojunut parisen viikkoa työpöydällä hyvin säälittävän ja hylätyn näköisenä, ja joka kerta työpöytää päin katsoessani olen huokaillut sydän syrjälläni, sekä tietysti tuntenut inhottavia huonon omatunnon pistoksia.

Mitä sille lusmufiilikselle sitten voi tehdä?

Ihan ensimmäiseksi totesin tarvitsevani kunnon välineet muistiinpanojen tekemiseen. Opintobujoajatus oli syntyessään kaunis, mutta sieltä muistiinpanot eivät vain yksinkertaisesti löydy loogisessa järjestyksessä, joten Filofax saapui postissa taivaan lahjana. En tietenkään aio hylätä opintobujoa, sillä se toimii kätevänä itsereflektiovälineenä, kun haluaa seurata omaa oppimistaan, ja pohtia kuinka omia opiskelumetodejaan voisi parantaa. Se on todellakin parempi pitää suunnittelu- ja päivyritarkoituksessa. Miksi?

img_20171214_1808151231824312.jpg

Ensimmäinen Filofaxin opiskeluun täydellisesti sopiva ominaisuus näkyy yllä olevassa kuvassa. Filofaxissa on siirreltävät sivut, joten jos joku muistiinpanojen järjestys ei tunnu loogiselta, sivujen paikkaa voi vaihtaa välittömästi. Lisäksi ensimmäisessä välilehdessä on kätevä säilytystasku, johon voi laittaa irtolappusia ja muistutuksia itselleen, mikäli niitä kertyy. Veikkaisin minulle kertyvän niitä rutkasti. Ja mikä parasta, myös siskopuoli sai oman opintobujonsa ja Filofaxinsa, joten voimme keskittyä yhdessä hallitsemaan päähän päntättyä tietoa. Tästä tosin on tekstiä luvassa enemmän seuraavassa postauksessa. Nyt siis pääsykoekirjan kaverina on motivaatiota lisäävä muistikirja.

img_20171214_183035-1909546019.jpg

Ensimmäinen Filofaxin opiskeluun täydellisesti sopiva ominaisuus näkyy yllä olevassa kuvassa. Filofaxissa on siirreltävät sivut, joten jos joku muistiinpanojen järjestys ei tunnu loogiselta, sivujen paikkaa voi vaihtaa välittömästi.

Tämän muistiinpanojärjestelmän muuttamisen myötä tein jo ensimmäiset merkinnätkin Filofaxiin.

Päätin koota ensin kaikki tärkeät käsitteet blankosivulle siihen saakka, mihin asti olen itse asiassa luvuissa päässyt. Seuraavaksi on vuorossa teoreetikko-osuus, joka tulee täydentymään sitä mukaa, kun pääsen eteenpäin luvuissa. Tottahan toki muistikirja tulee sisältämään myös paljon muistiinpanoja eri tekniikoita kokeillen: hyödyllisimmiksi olen huomannut mind mapit sekä tärkeiden asioiden korostamisen, ja myös alaotsikoiden erottelun esimerkiksi Tombow’n tusseilla.

Tuleeko armaille lukijoille mieleen muistiinpanotekniikoita, jotka olisivat kokeilemisen arvoisia?

Seuraava postaus tosiaankin tulee käsittelemään sitä, kuinka vahingossa päädyin opintotekniikkavalmentamaan siskopuoltani. Kyseinen henkilö antoi luvan kirjoitella tekstin ihan siten, kuinka aivot sen näppiksen kautta koko internetin luettavaksi oksentavat, joten minähän teen niin. Onneksi kyseinen henkilö ei kuitenkaan kokenut valmennushetkeä ihan hirveän huonoksi.

Onneksi kyseinen henkilö ei kuitenkaan kokenut valmennushetkeä ihan hirveän huonoksi.

Ensi viikolla rauhoitutaankin joulutunnelmiin, joten luvassa on jotain aivan muuta kuin opiskelua ja opintojen suunnittelua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s