BuJo, Välineet

Se Hämeenpuiston Vihkokauppa

Bujoiluun ja muuhun käsin kirjoittamiseen, kalenterituunaukseen sekä muistiinpanojen tekemiseen tarvitaan välineitä, ja joskus tuntuu siltä, ettei kaikkea haluamaansa ihanaa löydy marketeista eikä myöskään kirjakaupoista. Onneksi Suomessa on rutkasti yrittäjiä, jotka tarjoavat jokaiselle paperitarvikkeita rakastavalle välineitä kaikkeen edellä mainittuun. Itse olen päätynyt Vihkokaupan kanta-asiakkaaksi hyvien asiakaspalvelukokemusten pohjalta, ja niin on moni muukin samalla perusteella, sekä totta kai laajan paperitarvikevalikoiman vuoksi. Vihkokaupan yrittäjä Sandy Talarmo suostui myös pieneen haastattelutuokioon sähköpostitse, sillä jokaista niin kivijalka- kuin verkkokaupassakin asioivaa varmasti kiinnostaa, mistä Vihkokaupan idea on saanut alkunsa.

Postauksen kuvat ovat Sandy Talarmon arkistoista. Luvan kuvien käyttöön muissa yhteyksissä voi kysyä Sandyltä

– Kuka olet, mistä tulet? Kerro omin sanoin itsestäsi.

Olen Talarmon Sandy. Toisaalta tuntuu, että olen kulkenut tähän pisteeseen hyvin mutkikkaita ja kivikkoisiakin polkuja. Kuitenkin, kun nyt katson taaksepäin, huomaan pyörineeni aina näiden samojen teemojen ympärillä ja näen matkani tähän hyvin tarkoituksenmukaisena.

Tänä päivänä minulla on Vihkokauppa, mutta olen edelleen myös valmentaja (LCF Life Coach) ja pienyrittäjien mentori. Työni ytimessä on selkeämpi arki, jotta kulloinkin tärkeille asioille jäisi mahdollisimman paljon tilaa, aikaa ja energiaa. Haluan osaltani myötävaikuttaa siihen, että jokainen saisi tehdä niitä asioita, joita sydämestään halua tehdä.

-Mistä sait idean vihkokaupan perustamiseen, ja milloin varsinainen yritystoiminta lähti käyntiin?

Muistan haaveilleeni paperikaupasta ihan vakavissani jo 90-luvulla. Työn ja opiskelun ohessa perustin ensimmäisen yritykseni jo yli kymmenen vuotta sitten. Hiekkaoliivi oli askartelutarvikkeiden verkkokauppa. Väliin tulivat kuitenkin vuodet kotona lasten kanssa ja monen asian piti vielä tapahtua ennen nykyistä elämää.

Unelma nykyisestä elämästäni alkoi kasvaa keväällä 2012 valmennuksen kautta. Taustani on sosiaalialalla, mutta valmennuksesta löytyi minulle omin tapa tehdä töitä ihmisten kanssa. Aloitin kouluttautumalla ammattijärjestäjäksi ja käymällä NLP:n peruskurssin. Alointin vuoden kestävät life coach -opinnot Valmentamossa samaan aikaan, kun perustin yritykseni syksyllä 2012.

Vihkokaupan tarina alkoi valmennustilasta keväällä 2016. Olin aiemmin valmentanut toimistotiloissa ja kaipasin omaan katutason tilaan, jonne ihmisten olisi luontevampi tulla. Minulla oli tuolloin verkkokaupassa pääasiassa omia verkkokursseja ja tehtäväkirjoja, mutta myös muutamia kauniita vihkoja. Olen aina käyttänyt valmentamisessa kirjoittamista ja visuaalista hahmottelua asioiden näkyväksi tekemisessä. Nämä tärkeät asiat ansaitsivat mielestäni inspiroivia vihkoja.

Niinpä ajattelin, että valmennustilan yhteydessä voisikin olla hylly tai kaksi myös vihkoille. Löysin valoisan ja avaran tilan Hämeenpuistosta ja ehkä tämän tilan kautta ensimmäiset visiot Vihkokaupasta tulivat minulle niin sanotusti pyytämättä ja yllättäen. En vastustellut, vaan päätin tanssia mukana.

Vertauskuvallisesti minusta tuntuu kuin olisin saanut siemenen ilman tuoteselostetta ja uteliaana kaivanut sen multaan itämään. Maaperä on ollut hedelmällinen ja olen saanut seurata jonkin aivan uuden kasvua – ihmetellen ja rakkaudella vaalien.

-Parhaat hetket yrittäjänä?

Olipa kyse sitten valmentamisesta tai oikeanlaisen muistikirjan löytämisestä, on aina ihaninta, kun asiakas saa oivalluksen ja löytää juuri hänelle parhaiten sopivan ratkaisun. Koen, että myös kauppiaana olen valmentaja. Minulla ei ole valmiita ratkaisuja, vaan kysymykset, joiden avulla asiakas saa löytää itse omat vastauksensa ja sitä kautta sopivimmat tuotteet. Parhaita hetkiä ovat aidot kohtaamiset ihmisten kanssa. Syntyy sellainen ainutlaatuinen tila.

-Mitä tyypilliseen työpäivääsi kuuluu, mikä on innostavinta, mikä taas kuuluu “en haluaisi, mutta pakko” -listalle?

Työpäiväni on jakautunut kaupan aukiolojen mukaan. Vihkokauppa on auki tiistaista perjantaihin klo 12-18 ja lauantaisin klo 11-16. Tulen töihin aikaisin aamulla ja hoidan silloin sellaisia asioita, joita en kaupan aukioloaikaan välttämättä voi hoitaa – pakkaan verkkokaupan tilauksia, vastaan sähköposteihin ja muihin viesteihin, tilaan uusia tuotteita ja hoidan yrittämiseen liittyviä lukuisia käytännöntoimia. Vihkokaupan sulkeuduttua koitan päästä mahdollisimman pian kotiin perheen pariin, mutta usein päivät venyvät. Harmillisinta kaikessa on se tunne, ettei ehdi tehdä kaikkea, mitä pitäisi tai haluaisi. Yksi ihminen ei voi tehdä määräänsä enempää ja sitä on välillä vaikea hyväksyä. Pyrin pitämään sunnuntait vapaapäivinä, mutta aina se ei onnistu.

-Kuinka kauan olet bujoillut itse, ja annatko fyysisessä toimipisteessä käyville vinkkejä bujoiluun?

Bujoilu on itselleni aika kapea siivu siitä kaikesta, mitä teen ja harrastan kalenterien saralla. Bujo on elämässäni kausittain ja sen muoto vaihtelee tarpeen mukaan. Annan ilman muuta vinkkejä bujoiluun niin kaupalla kuin sosiaalisessa mediassa. Itselleni tyypilliseen tapaan en niinkään neuvo, vaan avaan erilaisia vaihtoehtoja ja autan asiakkaitani löytämään sen, mikä on juuri tämän hetken tarpeisiin heille paras vaihtoehto. Välillä käydään hyvinkin syvällisiä keskusteluja ja se on hyvin antoisaa itsellenikin.

-Itse näen BuJon kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevana, ajanhallinnan apuvälineenä ja turhien asioiden karsimista auttavana. Olet yhdeltä ammatiltasi life coach, miten tämä näkyy yrityksessäsi ja sen imagossa?

Vihkokauppa on kasvanut juuri arjen selkeyttämisen maaperästä, eli juuri sillä samalla filosofialla, jolla olen jo aiemmin järjestänyt ihmisten kanssa heidän kotejaan ja kalentereitaan. Johtotähtenä on aina ollut sujuvampi arki ja unelmien toteuttaminen. Se toimii myös Vihkokaupassa. Vihkokaupan valikoima on alusta asti rakentunut tällä samalla filosofialla – iloa ja selkeyttä elämään, jotta voisit tehdä juuri niitä asioita, jotka ovat sinulle tällä hetkellä tärkeimpiä.

Vihkokauppa1.jpg
Kuva (c) Sandy Talarmo

-Bullet Journal Suomi -ryhmässä olet ollut todella näkyvällä paikalla ja aina valmis auttamaan sekä tsemppaamaan. Mitä haluaisit sanoa aloittevalle ja miksei edistyneemmällekin kalenterituunaus-, bujo- tai päiväkirjaharrastajalle tsemppaukseksi ja kannustukseksi?

Aloita sillä, mitä sinulla on ja anna ajan näyttää, mikä sinulla toimii tällä hetkellä parhaiten. Voit inspiroitua muiden sivuista, mutta älä vertaa omaasi muihin – tärkeintä on, että teet itsellesi ja löydät ne jutut, jotka keventävät arkeasi ja antavat tilaa asioille, joihin haluat aikasi ja energiasi laittaa.

Bujoilu on on minusta arvokas löytöretki omaan arkeen. Tehdessä omat tarpeet ja ajattelumallit kirkastuvat. Se on prosessi, joka saa myös näkyä bujion sivuilla. Kun uskaltaa kokeilla, oppii uutta ja kehittyy.

2 thoughts on “Se Hämeenpuiston Vihkokauppa”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s