BuJo, Elämänhallinta, Opiskelu, toivepostaus

TOIVEPOSTAUS: muistiinpanotekniikat

Opiskelumotivaatio

Opiskelijaelämä on ihanaa aikaa, ainakin jos muistaa tasapainon opintojen ja vapaa-ajan välillä. Muistan ikuisesti ajat teologisessa ja sairaanhoito-opinnoissa, jolloin painotus tuntui yhdellä ja toisella olevan siinä opiskelijaelämän vietossa. Erityisesti yliopisto-opintojen haasteena on se, etteivät läheskään kaikki luennot ole pakollisia. Näin ollen on helpompaa viettää aikaa rillutellen – ja tästäkös opinnot kärsivät! Lisäksi nykyelämän haasteena on myös se, että lähes kaikki luentomuistiinpanot löytyvät jo valmiina PowerPoint-esityksinä. Kuinka siis tehdä käsin hyvät muistiinpanot, jotka tukevat jo omaa oppimista? Läheinen ystäväni, joka aloitti syksyllä kolmen ja puolen vuoden AMK-opintorupeaman, tiedusteli minulta (minulta?!)  taannoin vinkkejä hyviin muistiinpanotekniikoihin, ja onhan tämä aihe nyt itsellenikin ajankohtainen, joten let’s harjoitellaan!

img_20171203_1239251567204437.jpg

Havainnollistan tekstiä muutamalla kuvalla, jotka sutaisin bujooni tässä yksi kaunis päivä. Fakta on se, että oppimis- ja muistiinpanotyylejä on yhtä monta kuin opiskelijoitakin. Muistiinpanot ON kuitenkin mahdollista tehdä järjestelmällisesti niin, että jokainen aihe noudattaa omaa tekniikkaansa. Tärkein asia muistiinpanojen aloittamisessa on kuitenkin hahmottaa opiskeltava alue, ja erityisesti sisäistää sen laajempi kokonaisuus. Oppiaineet eroavat toisistaan kovastikin, joten käytän tässä havainnollistavana esimerkkinä omia pääsykoelukuja. Samalla tulin itsekin testanneeksi, mitä olen oppinut tähän mennessä. Se on muuten kaikkein haastavinta, oman oppimisensa arviointi nimittäin!

Se on muuten kaikkein haastavinta, oman oppimisensa arviointi nimittäin!

Ennen muistiinpanojen tekemistä kannattaa miettiä, millainen tekniikka sopii esimerkiksi sanaston opetteluun, ja minkä avulla taas voi hahmottaa kokonaisuuden parhaiten. Itse suosin sanaston ja termien opettelussa yksinkertaisia listoja, esimerkiksi näin:

  • Universalismi – idea, etuuden jakoperiaate, yhteiskuntamalli: etuudet jaetaan kaikille maan tai alueen kansalaisille. Toimii parhaiten kehittyvissä valtioissa tukien taloutta. Juuret 1930-1950-lukujen demokratian edistämisessä esimerkiksi Iso-Britanniassa.
  • Selektivismi – etuus jaetaan tarveharkintaa käyttäen, esimerkiksi asumistuki on hyvä esimerkki tästä: etuus ei ole sama kaikille kansalaisille.
  • Residualismi – Etuus jaetaan kaikkein köyhimmille kansalaisille, selektivismin tiukin muoto.
  • Subsidiariteetti – Pyritään siihen, että lähiomaiset huolehtivat toistensa toimeentulosta. Jos perhe (joka on laajahko käsite, erityisesti katolisissa maissa) ei kykene auttamaan heikommin toimeentulevia jäseniään, vastuu siirtyy valtiolle ja kirkolle. Kirkko ja valtio eivät kuitenkaan säännöstele yhtä tiukasti etuuksia kuin esimerkiksi selektivismissä.

Listojen idea lie selvä jokaiselle. Halutessaan pää”luotien” alle voi lisätä huomioita esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla selventääkseen pääkäsitettä ja siihen liittyvien huomioiden eroa.

img_20171203_1239311768595200.jpg

Tämä kuva havainnollistaa varmasti vielä paremmin sitä, kuinka itse tekisin muistiinpanoista selkeämmät. Tässä esimerkkeinä toimivat sairaanhoidon termistöt, sillä ne ovat painuneet sekä opintojen, oman kiinnostuksen että nykyisen työn vuoksi aika lailla selkäytimeen. Kysykääpä vaikka minulta kesken unien, mitä maha-suolikanavan osia mahalaukun tähystyksessä tutkitaan, ja mitkä ovat vatsan osat. (Kardia, pylorus, bulbus, duodenum…) Listat toimivat myös hyvin anatomian opinnoissa, mind mapit taas ehkä paremmin kliinisen hoitotyön opinnoissa. Jos aiheena ovat matemaattiset aineet, tekisin ensin yhteenvedon tärkeimmistä kaavoista esimerkiksi yhdelle sivulle tai aukeamalle, ja sen jälkeen varaisin osiot laskuharjoituksille.

img_20171203_130119801823098.jpg

Mind mapeja eli käsitekarttoja, tai miksi sitä haluaakaan kutsua, on niin monenlaisia kuin tekijöitään. Minun mind mapini näyttää yllä olevan mukaiselta. Olen tehnyt laajahkon käsitekartan koko siitä alueesta, jonka olen tähän mennessä lukenut. Pääkäsitteet ja -aiheet olen yliviivannut korostuksella erottaakseni eri osiot selvemmin. Niiden alle on helppo vetää viivoilla kaikki termit sun muut jonkinlaiseen omasta mielestä loogiseen järjestykseen. Olen muuten aika ylpeä siitä, kuinka paljon muistin tätä tehdessäni ulkoa tarkistelematta kirjasta sisältöjä ja termejä!

Olen muuten aika ylpeä siitä, kuinka paljon muistin tätä tehdessäni ulkoa tarkistelematta kirjasta sisältöjä ja termejä!

Opiskelu ja pänttääminen voivat joskus tuntua melkoiselta tervanjuonnilta, vaikka aihealue olisi mielenkiintoinenkin. Niinpä tein itselleni motivaatiosivun, jossa listaan parhaita juttuja pääsykokeisiin lukemisessa. Siihen voi palata aina, kun tuntuu siltä, ettei jaksaisi tarttua kirjaan (kuten minulla on tässä noin viikon ajan mennyt). Lepokin on tärkeää, mutta tällä viikolla tarkoitus on ryhdistäytyä ja päntätä takapuoli ja aivot puuduksiin.

img_20171203_1301231166520020.jpg

Millä tyyleillä te opitte? Mikä on karmeinta muistiinpanojen tekemisessä ja laajempienkin kokonaisuuksien oppimisessa? Entä parasta? Mikä sujuu hyvin, ja mikä ei sitten ollenkaan? Minä opin parhaiten lukemalla ja muistiinpanoja tekemällä. Samoin luennoilla on pakko istua kynä sauhuten, muuten päähän ei jää yhtikäs mitään. En kerta kaikkiaan opi pelkästään PowerPointeja lukemalla, vaan minun on pakko saada prosessoida kuulemaani myös kirjoittamalla.

Minä opin parhaiten lukemalla ja muistiinpanoja tekemällä. Samoin luennoilla on pakko istua kynä sauhuten, muuten päähän ei jää yhtikäs mitään.

Seuraavalla kerralla kirjoittelen hieman materialistisemmista aiheista sekoitettuna hyvinvointijournaliin. Luvassa on myös ensimmäinen kauppaesittely, joten pysykää kuulolla. Tämän postauksen myötä toivotan tunnelmallisen ihanaa itsenäisyyspäivää lukijoille, sekä tietysti mahdollisimman stressitöntä joulun odotusta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s