Elämänhallinta, Mielenterveys, Self care

Varo! Merkit! Varomerkit: Osa 2

itsemyötätuntoa

Edellisessä blogitekstissä käsiteltiin mielenterveyden varomerkkejä, ja nyt on vuorossa tekstin toinen osa, eli varomerkkien tunnistaminen ja niiden mukaan toiminta. Toiminta voi olla joko ennaltaehkäisevää, tai oireiden ilmaantuessa nopean toiminnan harjoittaminen. Mielenterveys on ihmisen kallein aarre, jota kannattaa ehdottomasti vaalia, joten varomerkkien lisäksi ennaltaehkäisy on hyvin tärkeää. Mitä tarkoitetaan ennaltaehkäisyllä? Varomerkkien ilmaantuminen on merkki siitä, ettei mahdollisesti krooninen sairaus ole tasapainossa. Näitä käsiteltiin jo aikaisemmin. Ennaltaehkäisy sen sijaan auttaa pitämään sairautta hyvässä hoitotasapainossa, aivan kuten vaikka insuliinin säätely ja titraus, ruokavalio sekä liian alhaisten ja korkeiden verensokeriarvojen poissa pitäminen diabeteksen hoidossa.

img_20171116_0751541800140773.jpg

Koska mielenterveys on herkkää aluetta, ja jokainen varmasti tahtoo välttää pahimmat vaiheet, on hyvä tarkkailla oireitaan ja pohtia, onko hetkellinen huono olo tosiaankin vain huono fiilis, vai onko se oire sairauden pahenemisvaiheesta tai uusiutumisesta. On aivan selvää, että jokaisella on huonoja päiviä olematta kuitenkaan oire sairaudesta. Olisi jopa luonnotonta, jos jaksaisi olla aina iloinen ja aurinkoinen. Listasin kuitenkin aukeamalle ennaltaehkäisykeinot sekä toiminnat, mikäli huomaa alakuloisuuden ja itkuisuuden jatkuneen pidempään kuin normaalisti.

On aivan selvää, että jokaisella on huonoja päiviä olematta kuitenkaan oire sairaudesta. Olisi jopa luonnotonta, jos jaksaisi olla aina iloinen ja aurinkoinen.

Omia ennaltaehkäisykeinoja ovat ainakin säännöllinen päivärytmi, ylitöiden välttäminen, mielekäs tekeminen töiden ja pääsykoelukujen väliin, liikunta, koiran kanssa puuhastelu, alkoholin välttäminen, sekä toki avoimuus puolison kanssa. Jos taas vointi huononee, tiedän olla yhteydessä välittömästi hoitaviin tahoihin, sekä toki kertoa läheisille, missä mennään. Ei ole reilua antaa kenenkään olla huolissaan, ja avoimuus takaa myös sen, että vointi kohenee kotikonsteinkin.

Lisäksi pidän kiinni siitä, että lepään kun väsyttää. Aina ei tarvitse olla virkeä ja aktiivinen: kehon viestejä on hyvä kuunnella. Väsymys on kehon luonnollinen reaktio kertoa levon tarpeesta. Minä en ole osannut niitä merkkejä aikaisemmin kuunnella, ja siksi kävinkin läpi todella vaikean masennusjakson. Bujoilu on onneksi antanut välineitä itsensä kuunteluun. Kun näkee mustaa valkoisella listoja ja asioita sekä oireita, osaa pysäyttää meiningin tarpeeksi ajoissa. Lisäksi tunteille on hyvä antaa tilaa – kunhan ei jää vellomaan vaikkapa pahaan mieleen liian pitkäksi aikaa.

Väsymys on kehon luonnollinen reaktio kertoa levon tarpeesta.

Joillakin ihmisillä kuuluu masennukseen osana myös ahdistuneisuus. Lääkkeet ovat hyviä sekä hoitavina, että tarvittavina. Ahdistusta voi kuitenkin hallita muillakin keinoilla, ja siksi tein itsekin ikioman osion ahdistuksenhallinnalle. Esimerkiksi erilaiset hengitystekniikat, mielikuvaharjoitukset ja toiminta, joka vie pois ahdistuneisuudesta ja ahdistavista ajatuksista, voivat toimia. Toiminta ei kuitenkaan saa olla mitään, mikä ajaa ahdistuneisuuskierteeseen. En siis todellakaan suosittele esimerkiksi reippaiden kännien vetämistä – been there, done that, ei auttanut pitkässä juoksussa.


24130306_10155389739003192_5882491476366002660_o

Yllä oleva kuva näyttää oman seurannan ja keinolistan – se on hyvin simppeli, mutta juuri minun tyyliseni. (Yksinkertainen, kuten tekijänsä, ei kun mitä? 😉 ) Tekemisestä tulen listaamaan sinne ainakin ulkoilun, bujoilun, paperille kirjoittamisen sekä salikäynnin, ja totta kai koiran kanssa puuhastelun. Meidän koiramme onneksi on niin hassu otus, että hänen edesottamuksilleen saa nauraa jatkuvasti. Leluaasikin on revitty jo miljoonaan eri palaseen, ja vielä vain se jaksaa olla lempilelu. Parasta tuossa pikku pörhelössä on kuitenkin lohtu, kiintymys ja luottamus, jota hän osoittaa. Joskus, kun olen vaikka itkenyt, hän hyppää syliin ja alkaa nuolla kyyneleitä pois kasvoilta. Tassuterapia ei ole siis ollenkaan urbaania legendaa – se toimii!

Meidän koiramme onneksi on niin hassu otus, että hänen edesottamuksilleen saa nauraa jatkuvasti. Leluaasikin on revitty jo miljoonaan eri palaseen, ja vielä vain se jaksaa olla lempilelu.

22472143_10155573155411125_1399518573_o

Mielenterveyden edistyksen nimissä toivotamme siis pikku pörhelömme kanssa mukavaa ja masentamatonta joulukuun odotusta. Kuva on otettu syyskuulta, eikä karvanaama arvostanut lainkaan huivia. Omistajan kasvoilta sen sijaan saattanee lukea iloa ja onnea tuosta pikkuisesta. Seuraava teksti käsitteleekin sitä, kuinka läheiset voivat auttaa ja tunnistaa läheisensä hädän. Se tulee olemaan tekstipainotteisempi, mutta toivon siitä olevan apua ja neuvoa muille. Mielenterveysviikon jälkeen hypätäänkin jälleen opintobujoilun pariin, sillä sekin kehittyy koko ajan, ja pääsykoeluvutkin ovat hyvässä vauhdissa. Elämä on todella mukavaa tällä hetkellä, siis. 🙂

1 thought on “Varo! Merkit! Varomerkit: Osa 2”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s