BuJo, Elämänhallinta, Mielenterveys, Self care

Undo-listat ja stressinlievitys

keep-calm-and-bd

Tehtävälistat ovat olennainen osa Bullet Journalia perinteisen kalenterin lisäksi. Siinä voi listata asioita, jotka pitää tehdä, jotka on hoidettu, joista on otettava selvää, sekä tietysti tapaamiset ja muut menot – ja kaikki tämä löytyy yksien kansien välistä. Mutta kuinka sitten perfektionisti stressierkki tai -erkkiina, kuten minä, voisi hieman lievittää omaa tarvettaan huolehtia asioista liikaa, ja koettaa aina tehdä enemmän kuin parhaansa? Minä olen aina ollut luonteeltani sellainen, että haluan selviytyä tehtävistäni loistavasti. Jo kouluaikoina petyin, mikäli sain kokeesta tai tehtävistä huonomman arvostelun kuin odotin, ja vertailin jo ala-asteella itseäni muihin. Töissäkin olen aina ollut se, joka jää ylitöihin, tekee enemmän kuin oman osansa, ja rupeaa sitten salaa marttyyriksi, kun omaa panosta ei muka huomatakaan. Samoin sätin itseäni, kun joku asia menee pieleen, ja esimies joutuu antamaan ei-niin-kivaa palautetta. Kuinka voisin opetella rennommaksi, pois ahdistuksesta ja stressistä?

Bongasin Pinterestistä mukavan idean, jota kutsutaan “Undo-list” -nimellä. Sekin on lista, kyllä. Se vain toimii eri tavoin kuin tehtävälistat, deadlinet ja muut asiat, joita kalenterit ovat varsinkin hyvin uraorientoituneilla ihmisillä täynnä. Ei sillä, ettenkö itsekin pyrkisi tekemään työni hyvin, samoin kuin pääsykoeluvut, mutta aina ei ole pakko stressata niin, että sydän hakkaa, yöunet menetetään, ja lopulta olenkin melkein osastokunnossa.

Undolist

Inspiroiduin tästä ideasta välittömästi, ja päätin soveltaa sitä omaan Bullet Journaliin. Heti. Ulkoasulla ei ollut minulle juurikaan väliä, vaan sillä, mitä lista merkitsee minulle. Tavoitteenani on ollut syyskuusta saakka opetella olemaan lempeämpi itselleni. Samoin olen päättänyt, etten enää tee ylitöitä kuin aivan äärimmäisessä hädässä säästääkseni voimavarat elämän tärkeimpiin asioihin, kuten parisuhteeseen, pienen pörröisen perheemme kanssa yhdessäoloon, iskän kanssa soitteluun ja toki ystävien tapaamiseen ja ah, niin rakkaisiin harrastuksiin, kuten kirjoittamiseen ja bujoiluun.

Ulkoasulla ei ollut minulle juurikaan väliä, vaan sillä, mitä lista merkitsee minulle. Tavoitteenani on ollut syyskuusta saakka opetella olemaan lempeämpi itselleni.

23826175_1995829127363793_2281410566032728726_o

Päätin jakaa oman ei-tehtävälistan kahteen osaan: stressinpoisto-osioon ja antitehtävälistaan. Stressinpoisto-osion ajatus- ja puhekupliin laitan ajatelmia ja pohdintoja siitä, miten voisin parhaiten edistää hyvinvointiani, ja antitehtävälistaan laitan suurimpia kehityshaasteitani. Sinne pääsivät ainakin positiivisiksi, lempeiksi käskyiksi käännettynä seuraavat tehtävät:

  • Ala uskoa itseesi vähättelyn sijaan
  • Panosta aikaa parisuhteeseen
  • Anna töiden odottaa

Lisäilen näihin vielä muitakin juttuja, joita olisi tärkeä toteuttaa. Yksi sinne jo pääsikin: “Vähennä tupakointia, tai lopeta se kokonaan”. Minulla on paha tapa polttaa ketjussa etenkin, jos olen hyvin stressaantunut, eikä tämä tapa myöskään liiemmin auta astman hoidossa. Jotenkin typerästi vain opin sen joskus seurakunnasta ja avioliitosta lähtemisen jälkeen, kun tahdoin kokea asioita, joita muut kokivat suunnilleen yläasteikäisinä. Tupakoinnin sijaan voisin purkaa stressiä paljon fiksummillakin tavoilla, kuten vaikka kirjoittamalla.

Tupakoinnin sijaan voisin purkaa stressiä paljon fiksummillakin tavoilla, kuten vaikka kirjoittamalla.

Nyt haastankin jokaisen lukijan kokeilemaan joulukuun ajan stressinpoisto- ja antitehtävälistoja, sekä pohtimaan niiden vaikutusta omaan oloon kuukauden lähestyessä loppuaan. Maanantain aattona, eli sunnuntaina, on erityisen hyvä pohtia, kuinka stressaantunut kokee olevansa jo ennen uuden viikon alkua.

 

1 thought on “Undo-listat ja stressinlievitys”

  1. Mulla ei ole stressinpoistolistoja (koska alkaisin suorittaa stressinpoistoa… :D), mutta kun pinna menee kireälle liian suorittamisen takia, kysyn itseltäni tuleeko maailmanloppu jos jätän jonkin asian tekemättä. Yleensä vastaus on “ei”. Maailmanloppu on ehkä aika rankka ilmaisu, mutta tarkoituksena on harkita nopeasti onko jonkin asian tekemättä jättämisellä suuret/vaikeat seuraukset. Aika monessa tapauksessa vastaus on ei, koska ihmisillä on tapana tunkea arki täyteen kaikkea laidasta laitaan. 🙂 Myös se, että ei arvota itseään oman ahkeruutensa kautta vaan enemmänkin oman persoonan kautta, auttaa. (Joskin joskus se oma persoonakin ärsyttää…) Koen itse, että arvomaailmani on hyvä ja usein sitä kautta lähden hakemaan sitä positiivista fiilistä itsestä – tekemättömät työt eivät lopu ja ovat huono mittari ihmisen hyvyydelle.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s