Bloggaus, BuJo, BuJo-mokat

Bujoilijan 5+N käskyä

img_20171123_1013081958577256.jpg

Tehdään pieni mielikuvaharjoitus. Olet kuullut bujoilusta paljon, ja lopulta selannut Ryder Carrollin metodit, liittynyt bujoiluryhmään, alkanut seurata Instagramissa ja Pinterestissä hienoja ideoita, ja lopulta avaat oman plannerisi uudenkarheat sivut. Kynät, viivain, tarrat, washiteipit ja kaikki muu ihana odottavat vain käyttöään. Kuukausiaukeama muotoutuu, ja yhtäkkiä huomaatkin, että kuukauteen onkin lipsahtanut hieman enemmän päiviä, kuin siinä oikeasti onkaan. Hupsista. Mutta. Mokailu kuuluu bujoiluun! Tähän postaukseen olen koonnut käskyjä bujoilijalle pilke silmäkulmassa.

Kuukausiaukeama muotoutuu, ja yhtäkkiä huomaatkin, että kuukauteen onkin lipsahtanut hieman enemmän päiviä, kuin siinä oikeasti onkaan. Hupsista. Mutta. Mokailu kuuluu bujoiluun!

Mitkä siis ovat bujoilijan 5+N käskyä? Keksitkö sinä lisää? Kuinka luovaksi ihminen voi ylipäänsä tulla bujoillessa? Aloitetaan!

1 ) Bujosi on omasi. Älä siis anna muiden mielipiteiden muokata sitä liiaksi.

On aivan sama, mitä mieltä toiset ovat bujostasi. Rakentavaa palautetta oman bujoilunsa kehittämiseksi ja luovuuden lisäämiseksi on aina mukava ottaa vastaan, mutta lopulta bujo on aina henkilökohtainen, ja riittää, että se palvelee yksilön tarpeita.

2 ) Pyhitä bujopäiväsi.

Bujoilu on ihanaa, mutta uusien aukeamien ja ideoiden keksiminen on aikaa vievää puuhaa. Koska bujoilun tarkoitus on pikemminkin tehostaa ajanhallintaa kuin viedä sitä, tämäkin harrastus vaatii kurinalaisuutta ja aikatauluttamista. Bujoilusta ja sen tekemisestä nauttii eniten, kun on varannut itselleen ikiomaa bujoiluaikaa. Silloin kotityöt ja muut velvollisuudet saavat odottaa.

3 ) Älä himoitse lähimmäisesi bujoa

Vinkkien ja ideoiden saaminen on ihanaa, mutta bujoilumaailmassakin suora plagiointi on rumaa, ellei kerro vinkin jakaneelle lainaavansa tätä metodia. Bujoilun idea on juuri siinä, ettei toista samanlaista ole. Muuten voi marssia ostamaan vaikka tavallisen yliopiston almanakan.

4 ) Jokaisen bujo on bujoilijansa persoonaa ilmentävä. Jos haukut toisen bujoa, haukut myös toisen persoonaa.

Bujoyhteisöjen kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu hyvä käytös sekä se, ettei kenenkään ideoita ikinä koskaan haukuta, vaikka ne tuntuisivat kuinka sopimattomilta omaan ajatusmaailmaan. Eihän kukaan halua kuulla myöskään suoraan tai kiertoteitä olevansa itse takapuolesta persoonana ja ihmisenä?

…Bujoyhteisöjen kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu hyvä käytös sekä se, ettei kenenkään ideoita ikinä koskaan haukuta…

5 ) Päivämäärämokailu on normaalia. Naura ensin, ja keksi sitten luova keino mokailun korjaamiseen.

Ilman mokailua ei ole myöskään hauskoja bujoiluhetkiä. Niin kerta.

Keksitkö sinä lisää käskyjä bujoilijalle?

Parasta bujoilussa ja bujoyhteisöissä on juuri se, että siellä kannustetaan, tsempataan, nauretaan ja joskus jopa myös itketäänkin yhdessä. Silti homma keskittyy tiukasti bujoilun ympärille. Parasta on, jos joku toinen saa apua esimerkiksi elämänhallintatrackerista, tai kun keksitään porukalla hommalistoja, jotka tehdään harvemmin kuin kerran vuodessa. Nauraminen on terapeuttista, ja oikeastaan oma kokemus osoittaa, että koko bujoilu on sitä.

Yksi tärkein käsky bujoilussa on kuitenkin se, että mikäli siitä ei nauti, tai se ei ole hyödyllinen, sitä ei kannata tehdä. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa bujoilla, pääasia on, että siitä saa hallintaa kaaoksen keskelle, sekä samalla iloisia hetkiä suunnittelun ja toteuttamisen parissa. Mitä sitten, jos oma kauno näyttää siltä, kuin opettelisi vasta aakkosia? Bujoillessa näkee todella hyvin oman kehityksensä, ja omasta edistymisestä saa ja pitää olla ylpeä.

Throwback day – ensimmäinen bujo, josta tulikin harjoitusversio, vs. nykyinen. Kehitystä ON tapahtunut, eikö niin?

Ei muuta kuin vain iloitsemaan bujoilusta ja siitä, mitä se itse kullekin antaa. Seuraavaan postaukseen toivoisin nyt toiveita lukijoilta: mistä haluatte minun seuraavaksi kirjoittavan, ja miksi? Onko tämä blogi ollut a ) hyödyllinen, b ) säälittävää huomiohuorausta, c) ihan sama, d) oispa kaljaa vai e ) inspiroiva? Vai jotain muuta, kenties? Oma luovuuteni ja kirjoitusintoni kaipaa nyt siis muiden antamia aiheita, joten antaa palaa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s