Elämänhallinta, Itsemyötätunto, Köökkifilosofiaa, Luova kirjoittaminen, Unelmointi

Kirjoita tyttö, kirjoita

img_20171119_1636212104721192.jpg

…vaiko unelmia ja uskoa niihin?

Bujoilun aloitettuani olin aivan varma, etten koskaan kehittyisi siinä hyväksi, enkä ikinä kehtaisi esitellä omia tuotoksiani muille. Nyt en koe suurta alemmuudentuntoa siinä – ei sen tarvitsekaan olla taideteos, ja minun bujoni on sellainen, jota itse tahdon käyttää. Lisäksi Bullet Journal Suomi -yhteisö on rohkaissut minua osallistumaan keskusteluun, ja on mukavaa, kun en olekaan nyt aina se, joka vain kyselee, vaan olen päässyt myös jakamaan neuvoja ja vinkkejä bujoilua aloittaville. Lisäksi Bujo-teemoille mielenterveyden ja toimintakyvyn ylläpidosta sekä mielenterveyden varomerkeille tuntuu olevan ihan yleisesti ottaen kysyntää, muillakin kuin vain minulla. Elämänhallinnasta, mindfulnessista ja muutenkin hitaammasta elämästä on tuntunut tulleen melkoinen henkinen vastaisku nyky-yhteiskunnan tavoitekeskeistä, tulosorientoitunutta kova-arvoista työelämää vastaan, ja oman ajan erottaminen työstä on tullut yhä tärkeämmäksi.

Viime aikoina sosiaalityön pääsykoekirjaa päntätessäni olen pohtinut kovasti hyvinvointia ja sen eri ulottuvuuksia.

en_voi_hyvin

Niin. Mitä tarkoittaa “voida hyvin” tai käsite “hyvinvointi”? Sosiaalityön näkökulmasta vastavuoroisuus, eli se, että antamisen ja takaisin saamisen periaatteet toimivat, on hyvinvoinnin määrittelyssä kantava näkökulma. Vastavuoroisuus on toki laajempikin käsite kuin vain yksilöiden välinen vaihdannan periaate, ja hyvinvointikin rakentuu monista eri osa-alueista – niin yksilön resursseista kuin yhteydestä sosiaaliseen pääomaan. Juuri tänään luin kappaleen dialektisesta ja kilpailevasta ulottuvuudesta vastavuoroisuudessa: Bourdieun mukaan kollektiivinen hyväksyntä on ihmisen olemassaolon ja sen merkityksen etsimisen perimmäinen päämäärä. Näin se varmasti on: jokainen yksilö haluaa kuulua johonkin, tulla tunnustetuksi ja kokea olemassaolonsa oikeutetuksi niin yhteiskunnan kuin omien yhteistöjen silmissä. Yksin ihminen on kovin voimaton, ja jos resursseista, kuten vaikkapa terveydestä tai sosiaalisista suhteista, on kovasti pulaa, hyvinvointikin vaarantuu.

Niin. Mitä tarkoittaa “voida hyvin” tai käsite “hyvinvointi”? Sosiaalityön näkökulmasta vastavuoroisuus, eli se, että antamisen ja takaisin saamisen periaatteet toimivat, on hyvinvoinnin määrittelyssä kantava näkökulma.

Minä koen voivani oikeastaan vasta nyt kokonaisvaltaisesti hyvin. Totta kai esimerkiksi ruokavaliossani on paljonkin parantamisen varaa, mutta vihdoin omat sosiaaliset suhteet, terveys ja muut tärkeät osa-alueet alkavat olla tasapainossa keskenään. Olen tavannut ystäviä, pitänyt heihin yhteyttä, ja alkanut myös liikkua. Olen löytänyt mielekästä tekemistä, eli bujoiluharrastuksen sekä bloggaamisen, ja siksipä mielessä onkin alkanut itää yliopistoon hakemisen lisäksi yksi suuri unelma. Olen toki aina halunnut kirjoittaa laajemmalle yleisölle niin, että tekstini julkaistaisiin kirjana, jota voi hypistellä kirjakaupassa ja kirjastossa, jonka sivuja voi nuuhkia sen tultua painosta uunituoreena, ja josta edes yksi ihminen kokisi saavansa jotakin irti. Olen oppinut puhumaan ennen kuin kävelemään, ja opittuani lukemaan olen alkanut itsekin luoda tarinoita. Kirjallinen ilmaisu ja kirjallisuuden lukeminen ovat minulle kuin vesi kaloille: elinehto.

Haluaisin jonain päivänä saada ihan omin pikku kätösin, toki nykyteknologian avustamana, aikaan kirjan, josta voisi olla apua monille ihmisille. Kirjakauppojen ja kirjastojen hyllyt toki pursuavat yhä enenevässä määrin elämäntaito-oppaita, omiin kokemuksiin perustuvia hyvinvointikirjoja, ja joskus tuntuu, etten voisi koskaan tuoda mitään uutta sille saralle. Bujoilustakin on jo julkaistu kirja, jossa on myös sivuttu hyvinvointia ja unelmien toteuttamista. Kuinka sitten minä, joka on kirjoittanut lähinnä pöytälaatikkoon ja hävennyt omian tekstejään, voisi tuoda mitään uutta näille markkinoille?

Kuinka sitten minä, joka on kirjoittanut lähinnä pöytälaatikkoon ja hävennyt omian tekstejään, voisi tuoda mitään uutta näille markkinoille?

Juuri nyt, marraskuussa vuonna 2017, katson elämääni taaksepäin ja huomaan, että olen selvinnyt aika monista liemistä. Olen menettänyt paljon, ja jossain vaiheessa tuntui, ettei elämälläni ole arvoa, koska yleisesti ottaen olin varaton, tuloton ja onneton ihmislapsi. Juuri, kun olin kokenut päässeeni edes hieman jaloilleni, tuli uusi vastoinkäyminen, ja lopulta itsensä kuuntelemisen taito unohtui, kun piti vain selvitä päivästä toiseen. Elämästä tuli kovin kapeakatseista suorittamista. Jossain vaiheessa, kun vastoinkäymisiä alkaa olla elämässä liikaa, ihminen tulee sokeaksi omalle jaksamiselleen, ja niin kävi minullekin. Seurasi romahdus.

En voi väittää, että olisin vieläkään täysin toipunut. Uudet harrastukset ja kiintopiste tulevan vuoden pääsykokeissa ovat tuoneet elämään lisää sisältöä, mutta tie lopulliseen hyvinvointiin tulee olemaan pitkä. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, haluaisin kirjoittaa kirjan vertaisena vertaiselle. Ei tarvitse olla vahva. Ei tarvitse olla joogaguru, eikä tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Ei tarvitse aina jaksaa itse tai vaatia itseltään liikaa. On hyväksyttävä se, että toipumisen tie on pitkä. Haluaisin kirjoittaa omiin kokemuksiin pohjautuen hyvinvoinnista ja siitä, kuinka toivottomaltakin näyttäneistä tilanteista voi päästä eteenpäin, kun vain alkaa kuunnella itseään. En toki vielä ole hahmotellut täysin teemaa tälle teokselle, saati kunnon viitekehystä, mutta siitä ei ainakaan tulisi puuttumaan mustaa huumoria. Se on yksi niistä asioista, jotka ovat auttaneet minua selviämään.

Nyt, kun olen kirjoittanut tämän unelman auki, jäin katsomaan tekstiäni. Mitä ajattelen ensimmäisenä? Pohdinko, ettei minusta kuitenkaan ole siihen? Etten ole tarpeeksi hyvä kirjoittaja tai tarpeeksi suosittu bloggaaja? “Nehän nauravat tekstin kustantamossa pihalle”? Ei. Ajattelen, että siitä voi tullakin jotain, vaikka se sitten olisi ikuisesti tekstitiedostona pysyvä, ilmaiseksi ihmiseltä toiselle kiertävä kirja. Perimmäinen toivoni ja haluni on auttaa, koska silloin, kun itse elin vaikeita aikoja läheisten menetysten ja sairauksien aikana, koin etten saanut läheskään tarpeeksi sitä tukea ja apua, jota olisin tarvinnut. Siksi haluaisin muodostaa kokemuksistani kirjan: esimerkiksi läheskään kaikki kohtukuoleman kokeneet äidit eivät tiedä, mitä sosiaalietuuksia voivat hakea. Syöpään sairastuneet ja heidän läheisensä eivät tiedä, kuinka sairaudesta aiheutuneita ansionmenetyksiä voisi korvata. Sairauden ja menetyksen kohdatessa sekä yksilö, että tämän läheiset ovat kriisissä, jolloin olisi ensiarvoisen tärkeää saada heti tukea ja apua siihen, mistä saisi ihan sitä taloudellista turvaa, ja mistä toisaalta hakea ammattiapua menetyksen ja shokin keskelle. Näissä asioissa tahtoisin olla avuksi.

Perimmäinen toivoni ja haluni on auttaa, koska silloin, kun itse elin vaikeita aikoja läheisten menetysten ja sairauksien aikana, koin etten saanut läheskään tarpeeksi sitä tukea ja apua, jota olisin tarvinnut. Siksi haluaisin muodostaa kokemuksistani kirjan: esimerkiksi läheskään kaikki kohtukuoleman kokeneet äidit eivät tiedä, mitä sosiaalietuuksia voivat hakea.

Tästäkin tekstistä tuli taas astetta henkilökohtaisempi, mutta toisaalta tämäkin kaikki liittyy kiinteästi elämänhallintaan ja siihen, että bujoillessakin omat unelmat ovat konkretisoituneet: mitä haluan tehdä? Haluanko toteuttaa unelmia, vai vain unelmoida tietämättä, mistä aloittaa ja mitä priorisoida? Valinta on minun. Seuraavalla kerralla sukellankin jälleen pääsykoebujoilun maailmaan, sillä iki-ihana uusi opintobujo on alkanut saavuttaa omaa muotoaan ensimmäisen vedellessä viimeisiään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s