BuJo, Elämänhallinta, Opiskelu, Unelmointi

Oppia koko ikä, pänttäämistä pääsykokeisiin valmistautuminen

Takapuolta ja ranteita särkee, silmäluomet lupsuvat kiinni, ja termit ja teoriat alkavat hämärtyä mielessä. Silti kynä sauhuaa, ja into kasvaa uutta sivua pääsykoekirjassa käännellessä, sekä tärkeimpiä termejä, teorioita ja teoreetikkojen nimiä alleviivatessa. Vuorovaikutus, vastavuoroisuus, sosiaalinen pääoma, hyvinvoinnin kolme suurta osa-aluetta… eli kuinka haetaan ja mikä tärkeintä, päästään yliopistoon? Opiskelut sekä teologisessa että ammattikorkeakoulussa jäivät tauolle ja kesken, koska elämä tuli tielle. Nykyisessä työpaikassa olen ollut pian viisi vuotta, ja vähitellen on alkanut tulla sellainen olo, että haluaisin saada itselleni tutkinnon. Mutta minkä tutkinnon? Jatkaako jompiakumpia entisiä opintoja, vai lähteäkö etsimään jotain aivan uutta? Missä olisin parhaimmillani?

Lopulta, kauan asioita pohdittuani, päätin hakea opiskelemaan sosiaalityötä Itä-Suomen yliopistoon. Sosiaalityön opinnot kuuluvat yhteiskuntatieteiden tiedekunnan alle, ja vaikka pääsykoealue on vain 147-sivuinen, opittavia termejä, teorioita, teoreetikkoja ja kokonaisuutta on vaikka viisille aivoille muistettavaksi. Päätin siis suosiolla keventää taakkaa, ja jättää avoimen yliopiston opinnot pois. Elämässä on todellakin muutakin, kuin vain olla töissä ja opiskella. Siksi päätin alun alkaenkin pitää työt ja opinnot erillään muusta elämästä – myös bujosta. Mutta mitä tehdä, kun ihana blanko-Nuuna alkaa olla jo täynnä, ja koko bujo pursuilee termejä? Hätä ei ole paha: aina voi hommata uuden, ja keskittyä siinä unelman toteutukseen, eli opintoihin.

Mutta mitä tehdä, kun ihana blanko-Nuuna alkaa olla jo täynnä, ja koko bujo pursuilee termejä? Hätä ei ole paha: aina voi hommata uuden, ja keskittyä siinä unelman toteutukseen, eli opintoihin.

Ensin täytyi kuitenkin pohtia, mitkä vanhasta opinto- ja työbujosta ovat käyttökelpoisia ideoita, ja hylätä loput. Muutenkin ajattelin painottaa tässä uudessa bujossa välineitä, joilla unelmia toteuttaa, ei niinkään tiukkaa aikataulua. Hyvinvointi ja jaksaminen tulevat kulkemaan pääsykoepänttäyksen rinnalla mukana hyvin vahvasti, sillä työ itsessään on jo, no, työtä, saati sitten tavoitteellinen opiskelu pääsykokeita varten. Se on ihan oikeasti työtä, joten tällä hetkellä teen käytännössä kahta työtä: varsinaista leipätyötä, sekä unelman tavoittelua takapuoli tiukasti penkissä ja nenä kirjassa ja muistiinpanoissa kiinni.

img_20171118_1332471159227065.jpg

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten ennen uuden bujon tilausta päätin tutkailla nykyistä robotti-Nuunaa ja pohtia, mitä jätän pois seuraavasta. Pois jäivät oikeastaan kaikki muut, paitsi se perusrunko.

img_20171118_133243856922926.jpg

Turhien juttujen karsimisen jälkeen oli hyvä lähteä suunnittelemaan puhtaalta pöydältä sitä, millaiseksi uusi Nuuna muodostuisi. Kyllä, valintani kohdistui tälläkin kertaa Nuunaan. Olen vain jotenkin ihastunut siihen, sen kauniisti aukeaviin sivuihin ja tyylikkäisiin kansikuvituksiin sekä osuviin teksteihin. Koska pääsykoeluvuissa on tietysti deadline – se pääsykoepäivä nimittäin – valitsin teemaan sopivan L-kokoisen Nuunan opintobujoksi.

Koska pääsykoeluvuissa on tietysti deadline – se pääsykoepäivä nimittäin – valitsin teemaan sopivan L-kokoisen Nuunan opintobujoksi.

Ihana, uusi Nuuna saapui postilaatikkoon eilen. Kiitos siis jälleen, Vihkokauppa ja Sandy. Minulle on tärkeää, että bujo on nimetty jotenkin osuvasti. Ei kelpaa, että se on vain opintobujo tai bujo, vaan sillä pitää olla nimi, joka jotenkin kuvastaa minua, ja samalla bujon tarkoitusta. Niinpä hetken pohdittuani päädyin nimeen “Unelma + tavoite = suunnitelma”. Sitähän se oman jutun valinta ja pääsykoepänttäys on: unelman muodostumista tavoitteeksi, tavoitteen suunnitelmaksi, ja lopulta alkaa toteutuskin.

img_20171118_133301166072385.jpg

Suunnitteluvihkoon tein jo ensimmäisten seurantaosioiden suunnitelmaa. Luku- ja työaika on hyvä korreloida uniaikaan, sillä ilman unta aivot eivät saa tarvitsemaansa lepoa, eikä unettoman yön jälkeen jaksa keskittyä mihinkään, ei ainakaan juttuihin, jotka vaativat suurempaa aivokapasiteettia kuin koiran hännän jahtaamiselle tai surkeille tonttulakinpukemisyrityksille nauraminen. Lisäksi päätin, ettei pääsykoelukeminen saa olla liian vakavaa, joten jollain tavalla aion toteuttaa myös pääsykoelähtölaskennan. Suunnittelin sitäkin harjoitusvihkoon, ja se sisältää muun muassa checklistin, jossa mainitsen: “Pääsykoe 22.5.2017 klo 10-14”, ja heti sen jälkeen: “Määrittämättömän pituinen matka psykiatriselle osastolle klo 14.05”. Toki aion myös lisätä opiskelutekniikkaosioita ja kaikkea muuta kivaa opintobujoon. Samalla luovun viikkonäkymistä, sillä tällaista hommaa varten kätevämpi on päiväkohtainen näkymä, johon saa listattua tehdyt työt, ajan, joka siihen on mennyt ja pohdittua seuraavan päivän tavoitteita.

Toki aion myös lisätä opiskelutekniikkaosioita ja kaikkea muuta kivaa opintobujoon.

Onko kukaan teistä lukijoista hakenut koskaan yliopistoon opiskelemaan? Kuinka te toteutatte muistiinpanojen tekemisen? Entä onko teillä kalenterit ja muistiinpanovihot erikseen? Minä pidän siitä, että voin samalla tutkailla itseäni oppijana ja pohtia, mitä olen oikeasti kunkin päivän pänttäysurakan aikana oppinut, joten sen vuoksi bujoon tulee laitettua kaikki mahdollinen.

Oppi ei siis kaada ojaan, mutta pääsykoepänttäämiseen vaaditaan peppulihaksia, kovaa tahtoa ja hermoja. Tulen varmasti jatkossakin turisemaan sekä lukujen edistymisestä, että opintobujon muodostumisesta, mutta seuraava aihe käsittelee jo jotain aivan muuta. Lisäksi muistuttaisin FAQ-tekstiä varten lähetettävistä kysymyksistä: niitä olisi kiva saada joko sähköpostiin anna@kaaoksenhallinta.com, tai kommenttiosioon.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s