BuJo, Elämänhallinta, Haaste, Self care

“Omakehu haisee” – MARRASHAASTE

“Omakehu haisee.”

Jokainen on varmasti kuullut useaan otteeseen yllä olevan fraasin. Sitä on lällätetty ala-asteella, koska itsensä kehuminen nyt vaan on niin tyhmää. Onko oikeasti? Suomalainen mentaliteetti itsensä kehumisen suhteen on jännä juttu. Kun saamme kohteliaisuuden, vaivaudumme, punastumme ja takeltelemme kohteliaisuuden antajalle takaisin jotain kiitokseksi tulkittavaa. Ainakin minä saatan käydä kehudialogin näin:

Kehuja: “Sä osaat kyllä oikeasti kirjoittaa tosi hyvin.”
Minä: “No en mä nyt tiiä, tää on tämmöstä amatöörimäistä räpeltelyä…”

Tuttua? Esimerkiksi yhdysvaltalaiseen kulttuuriin verrattuna adjektiivi “vaatimaton” tuntuu toisinaan jopa aivan suurelta ali-ilmaisulta, mitä itsensä kehumiseen ja kohteliaisuuksien vastaanottamiseen tulee. Kuka kasvatti meistä näin vaatimattomia? Juontaako suomalainen vaatimattomuus juurensa sota-ajoista, siitä, että isovanhempamme ovat kokeneet koviakin, ja tärkeämpää on ollut rakentaa yhteiskuntaa sekä pelätä Jumalaa, kuin oikeasti kokea riemua onnistumisista? Kuka tietää.

Tuttua? Esimerkiksi yhdysvaltalaiseen kulttuuriin verrattuna adjektiivi “vaatimaton” tuntuu toisinaan jopa aivan suurelta ali-ilmaisulta, mitä itsensä kehumiseen ja kohteliaisuuksien vastaanottamiseen tulee. Kuka kasvatti meistä näin vaatimattomia?

22861606_10155316074228192_3075404885449852106_o

Päätin aloittaa marraskuun masennusta estämään omakehu- ja itsensähemmotteluhaasteen. Jokainen saa tehdä siitä omanlaisensa, ja se voi sisältää joko 30 asiaa, joissa on hyvä, tai sitten 30 tapaa hemmotella ja kehua itseään. Joka tapauksessa tärkeintä on, että kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiinsa ja siihen, että muistaa helliä itseään tarpeeksi kuukauden aikana. Ilokseni monikin tarttui Bullet Journal Suomi -ryhmässä haasteeseen, ja nyt meitä on monia, joiden tavoitteena on oikein tuoksahtaa omakehulle tämän kuukauden aikana.

Oma idea vesittyi 1.11. osalta siten, että olen vieläkin kipeänä (jep, antibioottikuurin jälkeen iski kurkkukipu ja tavallinen flunssa). Alkuperäinen tarkoitus oli viedä itsensä ihan rehellisesti treffeille, mutta aie muuttuikin siihen, että minä vahingossa Vihkokaupan verkkokaupasta M-koon Nuunan ja ihania tarroja, joilla voin koristella bujojani. Joo, Bujo-teema sen kuin jatkuu.

Lisäksi löysin inspiraatiota Pinterestista. Sieltä löytyi sivu, jolle joku oli listannut itsensä 500 sanalla, ja päätin hyödyntää tämänkin idean omaan Bujoon. Jokainen toki voi valita, haluaako kirjoittaa myös negatiivissävytteisiä kuvauksia itsestään, mutta itse pyrin joko realistiseen tai positiiviseen lähestymistapaan. Alla oleva kuva siis kertoo siitä, kuka minä olen omasta mielestäni.

dav

Jos minulta olisi kysytty esimerkiksi elokuun lopussa tai syyskuun alussa, kuka olen, en olisi välttämättä tiennyt vastausta, tai vaihtoehtoisesti olisin määritellyt itseni negaatioiden kautta:

mielenterveydeltään järkkynyt, keskimääräistä lahjattomampi, matikassa surkea, huono kokki, tuottaa pettymyksiä kaikille…

Listahan olisi ollut pitkä kuin lapsen kirje joulupukille. Nyt, päästyäni toipumisen alkuun, olen alkanut tietoisesti määritellä itseäni uudelleen. Enää en halua ajatella itsestäni negatiivisesti, vaan pyrin näkemään itseni sellaisena kuin oikeasti olen:

avovaimo, koiranomistaja, hyvä kirjoittaja, vähän rikki mutta hyvä tällaisena, vahva heikkoudessa, hyvä työssään, lääketiedehullu…

Ja mitä näitä nyt on.

Nyt siis haastan jokaisen lukijan pohtimaan, missä on oikeasti hyvä, hemmottelemaan itseään ja näkemään omat hyvät puolet vajavaisuuksien tai kehityshaasteiden sijaan. Minulle itsetutkistelu ja hetkellinen itseni läheisteni silmin tarkkailu on tehnyt hyvää – mielikuva itsestäni on hiljalleen kääntymässä parempaan suuntaan. Toivoisin, että kaikki muutkin näkisivät itsensä juuri niin ihanina kuin ovat, ja sen vuoksi pistänkin haasteen pystyyn. Otathan sen vastaan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s