Arkiaikuistelu, Elämänhallinta, Householding, Sammakkolista, Yleistä

Paikalleen järjesty, simsalabim!

clean-house-is-a-sign-of-a-wasted-life1.jpg

Tiedättekö sen tunteen, kun työ- tai koulupäivän jälkeen on energiaa vaikka muille jakaa, jaksaa käydä kaupassa, treeneissä, tavata ystäviään ja sen päälle vielä siivotakin?

Ei hätää, en tiedä minäkään.

Olen oikeastaan koko ikäni ollut siivouksen vihaaja pahimmasta päästä, ja yleensä olen alkanut toimeen  vasta sitten, kun ahdistus sisällä alkaa saada suuremmat mittasuhteet kuin pitäisi. Lisäksi omat sairaudet asettavat omat rajoituksensa jaksamiselle: voidaakseen hyvin sekä fyysisesti että henkisesti, on muistettava asettaa rajat itselleen uupumisen ennaltaehkäisemiseksi. Jokaisella on rajansa sille, mitä päivittäin, viikottain tai kuukausittain jaksaa, ja siksi on hyvä myös listata asioita, joita priorisoida ensimmäisenä.

Jokaisella on rajansa sille, mitä päivittäin, viikottain tai kuukausittain jaksaa, ja siksi on hyvä myös listata asioita, joita priorisoida ensimmäisenä.

Ainakin oma psyyke toimii sillä tavoin, että epämiellyttävimmät tehtävälistan asiat lykkäisi mielellään niin pitkälle kuin vain pystyy. Mikäli kyse on työ- tai opintodeadlineista, olen aina kuulunut ryhmään “hikoillaan juuri edellisenä iltana ennen määräaikaa kofeiini- ja stressikyllästeisenä”. Jos taas kyse on siivoamisesta, se priorisoidaan työ- ja opintojuttujen deadlinea edeltävälle ajalle, mieluiten mahdollisimman ex tempore, ja mahdollisimman suurella pieteetillä.

Miia Pölläsen kirja “Bujoilun voima” -antoi ajattelemisen aihetta siltäkin kannalta esittelemällä niin sanotut sammakkolistat, eli to do -listojen oman alalajin. To do -listalla voi olla tärkeitä priorisoitavia asioita, asioita, jotka voi siirtää ja sitten asioita, jotka olisi hyvä tehdä säännöllisesti, mutta joiden tekeminen lykkäytyy, koska niitä ei halua tehdä. Jotkut ovat siivous- ja järjestelyhulluja, minä taas en. Sen on huomannut työpöydän järjestyksessä ja muutenkin kodin yleisessä siisteydessä. Erityisesti muuton jälkeen, kun muutin avomieheni asuntoon omasta pikku yksiöstäni, tilanne kärjistyi. Vaikka sävelet olivat selvät, ja asunto oli alusta lähtien minunkin kotini, psyyke ei käsitellytkään asiaa niin nopeasti.

Vaikka sävelet olivat selvät, ja asunto oli alusta lähtien minunkin kotini, psyyke ei käsitellytkään asiaa niin nopeasti.

Bujoilun voiman ja oman bujoilun sekä tulevaisuuden organisoinnin myötä huomasin haluavani tarttua asioihin konkreettisemminkin, kuin vain asioiden suunnittelun tasolla. Upouuteen Nuunaan (aiheesta lisää ensi viikon ensimmäisissä postauksissa) tein listan siivousta varten: siihen on tehty pakolliset kotihommat, jotka on toistettava viikottain. Lisäksi suunnitelmissa on tehdä joka kuukauden alkuun jatkossa niin sanottu kuukausisiivouslista, johon merkkaan avopuolison kanssa yhdessä tehtävät kodinraikkoamishommat.

22713596_10155309644893192_6088110447586973833_o

Viikon aikana tehtävien asioiden lista näyttää siis simppeliltä, mutta toimeen tarttuminen taas on vaikeampaa. Pyrin yllä olevan tarkistuslistan avulla merkkaamaan, mitkä hommat on suoritettu, ja mitkä taas meinaavat jäädä roikkumaan. Mikäli huomaan jatkossa jonkin asian odottavan tekijäänsä, tartun siihen ensimmäisenä. Tämä on siis to do -listan alalajina toimivan sammakkolistan toimintaperiaate: tee ensin asiat, jotka pyrkivät aina siirtymään hamaan tulevaisuuteen.

Keuhkokuumeen alkaessa talttua huomasin mökkihöperyydenkin alkavan kolkutella ovella. Koska en uskalla alkaa vielä liikkua suuremmin ulkona, päätin käydä orientoitumassa sairastamisen jälkeiseen arkeen Tokmannilla. Mukaan tarttuikin useamman sortin säilytyslaatikkoa, ja haikein mielin myös paiskoin kirjoja, jotka menevät kirpputorille uusiokäyttöön, pahvilaatikoihin. Lukeminen on lempipuuhaa, mutta asioista on joskus pakko luopua. Samalla siivosin myös työpöydän, järjestelin kylpyhuoneen kaapit uuteen uskoon, ja tulipa raivattua myös yksi olohuoneen hylly, jonka päälle on kasautunut mitä erilaisinta roinaa sekä minun että avopuolison jäljiltä.

22831440_10155310020928192_740306880_o

Kuvassa näkyy työpöytä siivottuna. “Before” -kuvia en edes kehtaisi tänne laittaa, sen verran pahasti oman mielen sisäinen sekasotku näkyi kodin ja työpöydän siisteydessä aikaisemmin. Nyt on asunnon suursiivousurakka päässyt hyvin vauhtiin, ja se tulee vielä jatkumaan. Alku on joka tapauksessa hyvä, ja odotan suorastaan innostuneena sitä, kuinka yhteinen kotimme alkaa järjestyä. Nyt olisikin enemmän kuin mukavaa kuulla, kuinka siivous sujuu ja jaetaan teidän talouksissanne? Entä onko puuha sammakkolistalle kuuluvaa, vai meneekö sinne kenties jotain muuta?

Nyt olisikin enemmän kuin mukavaa kuulla, kuinka siivous sujuu ja jaetaan teidän talouksissanne? Entä onko puuha sammakkolistalle kuuluvaa, vai meneekö sinne kenties jotain muuta?

Seuraavassa postauksessa palaan jälleen bujoilun äärelle, eli siihen, millaiseksi oma bujoilumatka on muodostunut, ja mitä olen oppinut tähän mennessä.

4 thoughts on “Paikalleen järjesty, simsalabim!”

 1. Just lintsasin tänään viikkosiivouksesta! Jotenka eipä mee täälläkään niinku Strömsössä. Olen ennen ollut huomattavasti sotkuisempi, nykyään meillä on oikeastaan aika siistiä verrattuna joihinkin asuntoihini. Minä hoidan kotihommat koska olen kotona ja mies painaa pitkää päivää – 1950-luvun kotivaimo tässä hei! 😀 Mulle suurin askel on ollu roinasta vapautuminen (konmaritin ennen ku muutettiin tähän asuntoon) ja se että pyrkii pitämään kiinni joistakin siivousrutiineista. Koska fyysinen ja henkinen vointi vaihtelee, jostain tulee aina välillä “lintsattua”. Tärkeää mulle on myös se, että tavaroille on omat paikat ja että on helppo siivota (esim. pölyjen pyyhkiminen on ihan kamalaa, jotenka meillä ei ole kirjahyllyä jossa on kaikki miljoona pikkusta koriste-esinettä). Hyvät ja mieluisat välineet auttaa kans! Jotkut tykkää siivota vaikka tunnin päivässä, mä taas mieluummin rykäsen yhtenä päivänä kaiken kuntoon. Siivoustaktiikoita ja -tekniikoita ja mieltymyksiä on tosi paljon ja niistä on varsinkin Youtube väärällään tietoa.

  Like

  1. Hei Xiniara!

   Mukavaa, että löysit blogiini. 🙂 On ihan totta, että joskus tulee lintsattua, ja sekin pitää vain sallia itselleen. Olen kuitenkin samaa mieltä kanssasi siitä, että rutiinit vaikkapa siivouksessa auttavat todella paljon etenkin silloin, kun henkinen vointi on mitä sattuu.

   Minäkin vihaan pölyjen pyyhkimistä ja imurointia. Onneksi miekkonen hoitaa sen homman meillä, minulla taas on vakioalueena keittiö. 😀 En myöskään osaisi kuvitella, että tekisin siivousta tunnin päivässä – mieluummin kaikki kuntoon kerralla.

   Onneksi meillä on sopiva tasajako kotihommissa, ja yleensä suuremmat siivoukset tehdäänkin yhdessä. 🙂

   Tulethan uudelleenkin blogia lukemaan. ❤ Ja mukavaa marraskuuta pimeydestä huolimatta Sinulle.

   Like

   1. Joo siis todellakin tulen uudestaan (ensin ku luen kaiken läpi)! Itsellä ei ole bujoa, mutta kuitenkin omatekoinen kalenteri ja elämänhallintajutut on tosi mielenkiintoisia. Listat on parhaita myöskin. ❤ Jos olet yhtään peleistä kiinnostunut ihminen niin kannattaa tutustua Habitica-nimiseen sivustoon, jossa "omasta elämästä tehdään roolipeli". Alussa teet hahmon ja sitten kirjottelet listoja ja sun hahmo saa expaa ja rahaa ja lemmikkejä ja ratsuja kun teet arjen asioita ja klikkailet ne tehdyiksi. Se on auttanu mua aika paljon, varsinkin sellasissa asioissa joita ei yhtään halua tehdä.

    Like

   2. Tuo Habitica kuulostaa kyllä toimivalta nettipohjaiselta bujolta, joka on kaiken lisäksi hauskan oloinen. Pitääpä ehdottomasti tutustua, ja vaikka kirjoitella siitäkin, tämän blogin teemana kun ei ole vain bujoilu, vaan ihan yleisestikin elämänhallinta, mielenterveyden ylläpito ja hitaampi elämä. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s