BuJo, Harrastukset, Välineet

“Tarvitset vain kynän ja vihkon” -R. Carroll

HUOMIO! Tässä postauksessa esitellyt jutut bloggaaja on ostanut ja valikoinut ihan itse. Muutenkin bloggaan kirjoittamisen ja bujoilun ilosta, ja kaikki tarvikkeet ovat itse omin pennosineuroin maksettuja.

Otsikossa oleva vapaa käännös Ryder Carrollin ohjeesta bujoilun aloittamiseen on lauseena tosi. Bujoilun aloitukseen todella tarvitsee vihkon, kynän ja ehkä viivoittimen. Kaikki muu on ekstraa. Jotkut todellakin pääsevät bujoilussaan helpolla ja halvalla, ja jotkut taas löytävät joko sisäisen lapsensa tai kauan kadoksissa olleen luovuutensa, innostuvat ja ostavat lisää dottet grind -journaleja, kyniä, tusseja, tarroja, washiteippejä… oikeastaan vain valikoima ja mielikuvitus ovat rajana.

Minä aloitin muutamalla geelikynällä, jotka nappasin Suomalaisen kirjakaupan hyllystä mukaan sen enempiä miettimättä. Seuraavana päivänä kyselin parilta kaverilta suosituksia parhaista kynistä, ja niinpä marssin uudelleen kauppaan. Mukaan tarttuivat Sakuran Identipenit sekä Pigma Micronin kuitukärkitussit. Harmikseni huomasin Indentipenien värin tulevan lähes minkä paksuisen paperin läpi vain, joten ne ovat ikävä kyllä jääneet vähälle käytölle. Viimeksi niitä on tainnut käyttää avopuoliso johonkin ihan omaan projektiin.

Harmikseni huomasin Indentipenien värin tulevan lähes minkä paksuisen paperin läpi vain, joten ne ovat ikävä kyllä jääneet vähälle käytölle.

Koska bujoilukynien kavalkadi on sen kuin kasvanut, tein itselleni muistiin pienen aukeaman siitä, mikä kynä tekee minkäkinlaista jälkeä.

IMG_20171023_114342.jpg

Kuvasta näkee aika hyvin eri kynien jäljen, ja lisäksi olen listannut tarkoitukset, joihin itse näitä käytän. Jokainen totta kai lopulta soveltaa itse välineitään haluamallaan tavalla.

IMG_20171023_120652.jpg
Greenball ballpoint pen 

Greenballin kynä on hyväksi havaittu muistiinpanokynä, jolla kirjoitan kaikki huomiot, bulletit, tehtävät ja muut vastaavat. Sen kärki liukuu painamalla hienosti paperilla, eikä juuri sotke. Kuulakärkikynään verrattuna tämä myös toimii välittömästi, kun taas monissa kuulakärkikynissä saa tapella tovin jos toisenkin, ennen kuin jälkeä syntyy paperille.

IMG_20171023_120705.jpg
Sakura Identipen

Sakuran Identipeniä kehuttiin kovasti, mutta havaitsin ikäväkseni niiden kuultavan seuraavalle sivulle. Pieni kuulto ei missään nimessä haittaa, mutta näiden kuultojäljen koin todella ikävänä ja häiritsevänä. Tämä siis sopii ihmisille, joita pieni patina ja tahrat paperilla eivät haittaa.

img_20171023_120622.jpg
Stabilo Pastel

Stabilon korostuskynät veivät minut muistoissani takaisin koulu- ja opiskeluaikoihin. Oi niitä aikoja, kun luin teologisen tiedekunnan pääsykokeisiin, ja korostin tärkeimpiä avainpointteja ikiomaan pääsykoekirjaan. Ja oi niitä aikoja, kun tällaisten avulla opettelin sairaanhoidon opinnoissa luita, lihaksia, sisäelimiä ja naisen anatomiaa suomeksi ja latinaksi. Nyt olen havainnut hyväksi Stabilon pastellikorostuskynät ihan vain koristeluun, otsikoiden taustointiin tai tärkeiden asioiden korostukseen, eli näitä käytän säästeliäästi. Saapa nähdä, kuinka säästeliäästi käytän näitä sitten, jos ja kun hakeudun taas opiskelemaan…

dav
Zig Calligraphy

Joskus lapsena harrastin kalligrafiaa intohimoisemminkin oikeilla mustekynillä. Nyt mukaan tarttui paikkakunnan Suomalaisesta kirjakaupasta Zigin kalligrafiatusseja, ja näistä hamstrasin mustan, pinkin, kullan ja hopean väriset versiot. Otsikointiin ja välisivujen luovaan toimintaan nämä ovat mainioita, mutta kalligrafiafonttien harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä, ja mielellään myös erillisen vihkon. Nämä todellakin vaativat tarkkuutta, ja painallusvoimakkuutta vaihtelemalla kirjoitukseen saa eri fiiliksiä. Nämä kynät sopivat myös vaikkapa kirjeiden otsikointiin.

sdr
Pigma Micron ja Pigma Brush

Pigma Micronit ovat kuitukärkitusseja, joilla voi esimerkiksi hahmotella otsikoiden ääriviivoja, piirtää tai ihan vain kirjoittaa. Ensimmäisessä kuvassa näkyy jokaisen paksuuden jälki. Pigma Brusheihin taas rakastuin ensikokeilusta saakka, ja näitä aion käyttää luovuuden kasvatukseen, otsikointeihin, ihan mihin vain, mitä keksin tehdä. Esimerkiksi marraskuulle tein näillä jo haasteaukeaman: jokaisella viikolla pitää tehdä vähintään yhtenä päivänä asia, jota ei ole pitkään aikaan tehnyt.

Tämän postauksen myötä toivotan jokaiselle bujoilijalle kivoja hetkiä juuri omiin tarpeisiin sopivien välineiden löytämiseen, sekä luovaan kokeilemiseen. Seuraavassa postauksessa mennään jo hieman syvempiin vesiin, jota alustan kysymällä:

Kenelle poisnukkuneelle läheiselle kirjoittaisit kirjeen nyt? Mitä haluaisit sanoa? Entä mitä kirjoittaisit 5, 10 tai 15 vuotta nuoremmalle itsellesi tällä hetkellä? 

4 thoughts on ““Tarvitset vain kynän ja vihkon” -R. Carroll”

 1. Mielenkiintoista aina nähdä, millaisia kyniä muut käyttävät. Multakin on tulossa lähipäivinä kirjoitus siitä, millaisilla välineillä aloitin. 🙂 Isoa rahallista panostusta ei tarvita.

  Liked by 1 person

  1. On kyllä aivan totta, ettei rahallinen panostus ole tärkeä juttu – tärkeintä on, että oma journal miellyttää. Minä olen sitä luokkaa, joka innostui ja löysi luovuutensa bujoilun aloituksen myötä, joten rahaa tähän on palanut. Toisaalta sitä voisi kyllä palaa paljon huonompiinkin juttuihin. 🙂

   Like

   1. Joo, en voi sanoa itsekään päässeeni ihan halvalla, mutta onneksi alkuun pääsee melkein millä vaan kirjoitusvälineellä 😀 Tykkään panostaa laadukkaisiin välineisiin, joita on ilo käyttää ja jäljestä tulee kestävää ja nättiä. Mutta koitan varoa tarpeettomia ostoksia ja tutkia arvostelut tarkkaan ettei tule hutiostoksia. 🙂

    Like

   2. Halvalla ei tosiaan alkuun pääse, mutta jatkossa rahallinen panostus lie aika pieni. Itsekin haluan panostaa laatuun hinnan sijaan – hutiostoksia toki tuli tehtyä, mutta niistäkin oppii.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s