BuJo, Elämänhallinta, Lukunurkka

LUKUNURKKA: Pöllänen, M. (2017): Bujoilun voima – Järjestä elämäsi, Saavuta unelmasi

Kauppojen ja kirjastojen hyllyt pursuavat elämäntapaoppaista, hitaan elämän manifesteista, aikuisten värityskirjoista… ja tänä vuonna uutuutena on ilmestynyt suomalainen Bullet Journal -opas. Sain kuulla kyseisestä oppaasta jo siinä vaiheessa, kun oli innoissani tehnyt oman SeJoni (lue: sekojournalini) jo lähestulkoon seuraavan vuoden pääsiäiseen. Ei näin, ei hyvä ihminen lainkaan näin! Sen vuoksi katselinkin lähi-Prismalla kaihoten Miia Pölläsen opasta Bujoilun voima, mutten raaskinut heti laittaa sitä ostoskoriin, sillä siinä oli mukana myös BuJo, joita koin ostaneeni aivan tarpeeksi, koska ensimmäisestä BuJosta tuli lopulta luonnosbujo.

22219820_10155266204513192_4667132625319792429_o

Lopulta parin päivän jahkailun jälkeen astelin Prismaan pystypäin peläten, että kyseinen opus olisi jo myyty loppuun. Ei ollut, joten kannoin ostokseni kassalle ja pääsin perehtymään oppaaseen tarkemmin.

Lopulta parin päivän jahkailun jälkeen astelin Prismaan pystypäin peläten, että kyseinen opus olisi jo myyty loppuun. Ei ollut, joten kannoin ostokseni kassalle ja pääsin perehtymään oppaaseen tarkemmin.

Bujoilun voimassa aloitetaan bujoilun perusteista, ja kirja sopiikin jokaiselle, joka ei  osaa tarpeeksi hyvin englantia lukeakseen pikaohjeistuksen Ryder Carrollin nettisivuilta, tai lukee oppaansa mieluummin omalla äidinkielellä. Paitsi bujoilun periaatteiden ja yleisimpien bulletien (suomal. ranskalainen viiva) sekä listojen ja trackerien käytöstä, Pöllänen kirjoittaa paljon myös siitä, kuinka bujoilu muuttaa elämää, kun sen avulla karsii kaiken turhan elämästään ja keskittyy vaikkapa listaamaan bujoon asiat, joita ei haluaisi tehdä, mutta jotka siksi pitääkin tehdä ensin.

Minuun kolahtivat parhaiten seuraavat asiat kirjassa:

  • Bujoilu harjoittaa aivojen molempia puoliskoja – sekä luovuuteen että logiikkaan keskittynyttä.
  • Bujoon on hyvä jättää tyhjiä sivuja ja/tai aukeamia, jos inspiraatio iskee ja haluaakin laittaa juuri siihen kohtaan jonkin ajatelman tai piirtää kuvan.
  • Kynä ja vihko ovat tarvikkeet, joita oman bujon pitämiseen tarvitsee. Muu on extraa.
  • Bujoilu on hyväksi myös mielenterveydelle – esimerkiksi kirjan maininta “Brain Dump” -osiosta meni heti käyttöön. Itse miellän Brain Dumpin siten, että se on tavallaan raskaiden asioiden laatikko, jonne ne pullautetaan ja laatikko suljetaan odottamaan päivää, jolloin niitä raskaita asioita jaksaa käsitellä.
  • Bujoiluun ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa.
  • Perusbulletteja voi soveltaa, kunhan listaa niiden merkityksen.

Kirjan mukana tuli myös BuJo, jonka kannessakin lukee “BuJo”. Väritys on mustavalkoinen, ja siksi sitä onkin helppo tuunailla, jos haluaa.

mde

Ensimmäisellä aukeamalla on sekä lista bulleteista, ja oikealla sivulla on tilaa kirjoittaa oma nimi ja yhteystiedot niille varatuille riveille.

dav

Eniten aloin lukemisen jälkeen käyttää nuolia, mutten merkkaa niillä kalenteriin tai toiseen paikkaan siirtoa, vaan tapahtuman siirtymistä toisaalle. Tiedä sitten, onko se väärin. Boksibullettia käytän homman merkkaamiseen, samoin sen boksin rastimista, kun se on tehty. Muistiinpanoihin käytän oikeastaan mitä milloinkin, ja ne olen listannut oman bujon etukanteen. Bujossa on myös monta sivua sisällysluetteloa, mutta omastani käytän englanninkielistä nimitystä “Index”.

mde

Luin kirjaa mielenkiinnolla, mutta sitä lukiessani oivalsin, etten itse tahdo jämähtää pilkuntarkkaan ohjeiden noudattamiseen. Bujoilu on minulle matka, ja mitä enemmän sitä teen, ja näen kuinka toiset tekevät omaansa, sen enemmän opin ja toisaalta löydän omaa tyyliäni kuukausi kuukaudelta. Ehkäpä seuraavaksi alan tehdä viikkosivuja päivä kerrallaan eri tyyleillä? Joka tapauksessa Pölläsen teos sopii jokaiselle aloittelevalle bujoilijalle, sillä se antaa suuntaviivoja oman journalin hahmottamiseen. Mukana oleva aloittelijan BuJo on myös kätevä, sillä siinä on valmiina oikeastaan kaikki tarpeellinen, mitä Bujon rakentamiseen tarvitaan.

Pölläsen teos sopii jokaiselle aloittelevalle bujoilijalle, sillä se antaa suuntaviivoja oman journalin hahmottamiseen.

Pölläsen teoksen lukemisen jälkeen huomasin oivaltaneeni itsekin paljon asioita, ja Bujosta tuli vielä tehokkaampi ja aikaa säästävämpi monitoimimuistikirja. Jään odottamaan innolla muita suomalaisia elämäntaito-oppaita, joihin on sisällytetty myös Bullet Journal. Näin siis alkoi blogin lukunurkkaosio, ja mikäli saan käsiini oppaita, joita voi soveltaa bujoiluun, tulen jakamaan parhaat palat niistäkin lukijoille.

1 thought on “LUKUNURKKA: Pöllänen, M. (2017): Bujoilun voima – Järjestä elämäsi, Saavuta unelmasi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s