Arkiaikuistelu, Elämänhallinta, Työelämä

Aivoissa on ruuhkaa.

Työ on ihmisen parasta aikaa!

No, työ on ainakin juttu, jota ihminen tekee suurimman osan päivästään. Lasken työksi sekä kokopäiväisen opiskelun, osa-aikatyön, yrittäjyyden, palkkatyön… you name it. Työstä riippuen eteen voi tulla tilanne, että sähköpostin palaverikutsut ja -päivämäärät hukkuvat meileihin, muistikirja töihin liittyen on kaoottinen eikä sieltä löydä haluamaansa, ja kaiken kukkuraksi koira tai kissa on syönyt juuri sen post-it-lapun tai sivun, jossa oli jotain tärkeää asiaa työhön liittyen.

…sähköpostin palaverikutsut ja -päivämäärät hukkuvat meileihin, muistikirja töihin liittyen on kaoottinen eikä sieltä löydä haluamaansa, ja kaiken kukkuraksi koira tai kissa on syönyt juuri sen post-it-lapun tai sivun, jossa oli jotain tärkeää asiaa työhön liittyen.

Tämän vuoksi aloin tehdä omaan Bullet Journaliin suunnitelmaa siitä, kuinka voisin fiksuimmin priorisoida asioita ja pitää palaveriajat ja tärkeimmät asiat yksien kansien välissä siististi – kuukausi kerrallaan.

dav

All work and no play makes…? Kyseinen kuva on esimerkkikuva, eikä tätä löydy vielä käyttö-BuJosta.

Teen siis joka kuukaudelle työaukeaman, johon kokoan palaverit, muistettavat asiat, priorisoinnit ja viimeisenä jutut, jotka voi siirtää seuraavalle kuukaudelle tai hamaan tulevaisuuteen. Priorisointi on aina ollut minulle haaste työelämässä, joten uskon BuJon toimivan hyvänä apuvälineenä siihen, että kriittisimmät jutut tulee hoidettua ajallaan, ja muihin voi palata silloin, kun on enemmän aikaa.

Työelämä on myös elinikäistä oppimista. Kukaan ei ole tutkintotodistuksen hyppysiinsä saadessaan valmis ammattilainen. Joskus joutuu myös hakemaan töitä, jotka eivät vastaa omaa koulutusta. Mitä tehdä, kun uusia asioita tulee kiihtyvällä vauhdilla eivätkä aivot meinaa pysyä perässä. “Aivoissani on ruuhkaa”, sanoin kerran eräässä tilanteessa, kun töitä tulvi ovista ja ikkunoista. Kuinka sitä aivoruuhkaa sitten voisi vähentää?

“Aivoissani on ruuhkaa”, sanoin kerran eräässä tilanteessa, kun töitä tulvi ovista ja ikkunoista. Kuinka sitä aivoruuhkaa sitten voisi vähentää?

Minulle parhaiten toimiva keino priorisointilistojen ja menojen listauksen lisäksi on itsereflektioaukeama. Toiselle sivulle kokoan asioita, joissa olen hyvä ja joista olen saanut kiitosta niin työtovereilta kuin asiakkailtakin. Toiseen listaan kehittymishaasteet, jotka olen joko itse tiedostanut, tai joista minulle on mainittu. Työelämän itsereflektioaukeama voi olla oikeastaan minkälainen vain. Se voi olla liitettynä kuukausi-, viikko- tai päivänäkymään, tai olla ihan oma hallittu osionsa.

dav

Yllä siis näkyy ajatelma siitä, miltä minun reflektiosivuni näyttää. En halua käyttää sanaa “epäonnistuminen” tai “huono” työn yhteydessä, koska työ on kehittymistä ammattilaiseksi. Vain tiedostamalla ovat vahvuutensa ja kehittymishaasteensa voi oikeasti oppia vieläkin paremmaksi.

Lisäksi oma osio töille sopii minun kaltaiselleni stressierkkiinalle paremmin kuin hyvin. Kun yhdeltä tai kahdelta aukeamalta löytyvät kaikki tärkeät työjutut, työ ei kiireisimpinäkään aikoina tunnu hallitsemattomalta kaaokselta ja turhan aivoruuhkan aiheuttajalta. Pyrkimyksenäni onkin lauseeseen “Aivoissa on sopivasti toimintaa” lauseen “Aivoissani on ruuhkaa” sijaan.

Pyrkimyksenäni onkin lauseeseen “Aivoissa on sopivasti toimintaa” lauseen “Aivoissani on ruuhkaa” sijaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s