BuJo, Elämänhallinta, Haaste, Itsemyötätunto, Köökkifilosofiaa, Self care

Marraskuun mielihyvää

Marraskuu on nimensä veroinen – kuollut kuukausi – ja ainakin allekirjoittanut tuppaa kärsimään aina niihin aikoihin ilmaantuvasta alakuloisemmasta ja vetämättömämmästä mielialasta. Ratkaisuksi ehdotetaan kirkasvalolamppua, liikuntaharrastuksen aloittamista, oikeastaan mitä vain, mikä tuottaa mielihyvää ja kohottaa jaksamistasoa töissä ja opinnoissa. Tämä kirjoitus onkin omistettu marraskuun sneak peakin osalta itsestä huolehtimiselle, kategorioissa self carelle. Arjen kiireiden keskellä itsestä huolehtiminen tuppaa usein unohtumaan, ja se kostautuu aina jossain vaiheessa. Nykyajan työ- ja opiskeluelämä ovat muuttuneet yhä kiireisemmiksi, jolloin on tärkeää pitää huoli omasta jaksamisesta ja voimavaroista. Valitettavasti allekirjoittanut on joutunut opettelemaan nämä asiat niin sanotusti kantapään kautta, joten  on enemmänkin kuin tervetullutta pistää Bullet Journaliin ihan oma osio itsestä huolehtimiselle.

Hallittua kaaosta totta kai edesauttaa myös työpöydän siisteys. Aikaisemmin opinto- ja bloggauspaikakseni valitsemani keittiönpöytä näytti jotakuinkin sekavalta kaaokselta.

22137308_10155251712598192_8610559111521504180_o

Nyt, kun raahasin oman läppärin keittiöön ja lisäksi hain itsenäisiä opintoja varten kirjoja kirjastosta, kaaoksen jokapäiväinen katseleminen ei oikein inspiroinut. Niinpä kävin hieman ostoksilla. Hankin korin ja säilytyspurkin kynille ja Bullet Journal -tarvikkeille, ja kas, heti näyttää paremmalta!

dav

Mutta mitkä muut seikat voivat edistää hyvinvointia ja mielenrauhaa kiireisen arjen keskellä? Mistä löydän tasapainoisia keinoja rentoutua ja muistaa ennen kaikkea itseni ennen muita? Persoonallisuuteni perfektionistiset piirteet eivät anna armoa itselleni, vaikka toisia kohtaan sitä löytyy, joten tarvitsen ihan konkreettisen plannerin itsestä huolehtimiselle.

Persoonallisuuteni perfektionistiset piirteet eivät anna armoa itselleni, vaikka toisia kohtaan sitä löytyy, joten tarvitsen ihan konkreettisen plannerin itsestä huolehtimiselle.

Marraskuun osioon tein kokonaisen aukeaman ns. self carelle. Se muistuttaa minua siitä, että elämässä on hyvä olla ja pitääkin olla muutakin kuin työ ja muut velvollisuudet. Tunnollisena ja itselleni ankarana hukun helposti erilaisiin tehtäviin, valvon öitä sen vuoksi, että pohdin tekemättömiä asioita ja piiskaan itseäni henkisesti, koska olen kokenut olevani jotenkin huonompi kuin muut. Niinpä tein marraskuulle paitsi aukeaman, myös muutaman taskin, joiden on toteuduttava opintojen ja työn ohessa.

dav

Aukeama näyttää tältä, ja taskilistassa on ainakin osuus sille, mitä rakastin (itsessäni). Se ei ole narsimia, vaan tietoista opitusta itsensä mollaamisesta pois oppimista. Kukaan ihminen ei ole täydellinen eikä tule koskaan olemaan, mutta kielteisten ominaisuuksien etsimisen sijaan pyrin jatkossa opettelemaan itselempeyttä ja -myötätuntoa. Voimme olla myötätuntoisia muita ihmisiä kohtaan ja samalla ajatella itsestämme kielteisesti. Valitettavasti se kielteinen minäkuva peilautuu ihmissuhteisiimme, jolloin itsemyötätunnon puute saa toisetkin näkemään korostetut omat huonot puolemme. Simppeliä keittiöpsykologiaa, eikö?

Valitettavasti se kielteinen minäkuva peilautuu ihmissuhteisiimme, jolloin itsemyötätunnon puute saa toisetkin näkemään korostetut omat huonot puolemme. Simppeliä keittiöpsykologiaa, eikö?

Itsemyötätunto-osion lisäksi tein rasti ruutuun -periaatteella toimivaa listausta, jossa ovat hömpän lukemisen ja katsomisen sekä päiväunien ottamisen jälkeen vielä seuraavat tehtävät:

  • Kahvittelin ystävän kanssa
  • Treenasin suorituspaineitta

Tulen keksimään vielä lisää taskeja, jotka on toteutettava marraskuun aikana.

Nyt haastankin jokaisen teistä pitämään marraskuun aikana lokikirjaa itsemyötätunnosta, kirjaamaan myönteisiä asioita itsestänne ylös, sekä omistamaan ihan oma osio itsensä hemmottelulle. Voitte kertoa marraskuun kuukauden yhteenvedon kohdalla blogin ikiomalla Facebook-sivulla, kuinka hellitte itseänne marraskuussa, ja aiotteko jatkaa samaa rataa päivittäin jatkossakin.

Nyt haastankin jokaisen teistä pitämään marraskuun aikana lokikirjaa itsemyötätunnosta, kirjaamaan myönteisiä asioita itsestänne ylös, sekä omistamaan ihan oma osio itsensä hemmottelulle.

Seuraavaksi onkin vuorossa ihkaensimmäinen Vieraskynä, jonka jälkeen käsittelen Bullet Journalia ja työelämää. Toivotan ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua jokaiselle, siitäkin huolimatta, että tänään on 13. päivä perjantai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s