BuJo, Elämänhallinta, Workout

WORK OUT – BuJon mahdollisuudet onnistumiseen

Olen pöyristynyt. Kerta kaikkiaan pöyristynyt. Olen innoissani ja luottavaisin mielin. Jokainen, joka on tai on ollut oman elämänsä sohvaperuna, muistaa varmasti ne peruskoulun liikuntatunnit, jotka olivat kaksi vasenta jalkaa ja kättä omistaville elämän kamalimpia ja nöyryyttävimpiä kokemuksia. Minä olin yksi niistä. Jostain kumman syystä olin aina se, joka valittiin viimeisenä joukkueeseen, ja olin myös se, joka oli joka hiivatin kerta opettajan silmätikkuna. Kannustavaa, vai mitä? Liikuntaharrastukseen se ei ainakaan motivoinut. Muistan ikuisesti Cooperin testin, jossa juoksin muita oppilaita noin 1.5 kierrosta jäljessä – ennätykseni on 12 minuuttia, mutta matka suhteessa siihen taisi olla reilusti alle kilometrin mittainen. Ei siis ihme, että liikunnallista elämäntapaa on ollut aikuisuudessa hieman vaikea pitää yllä.

Jokainen, joka on tai on ollut oman elämänsä sohvaperuna, muistaa varmasti ne peruskoulun liikuntatunnit, jotka olivat kaksi vasenta jalkaa ja kättä omistaville elämän kamalimpia ja nöyryyttävimpiä kokemuksia.

Elämässä on tapahtunut paljon muutoksia viimeisen reilu vuoden aikana. Ne, jotka tuntevat minut paremmin tai jotenkin reaalielämässä tai netin välityksellä, tietävät myös taustani. Lyhyesti: anoreksia vuonna 2008-2009, ja sen jälkeenpä en olekaan pitänyt liikunnallista elämäntapaa yllä kuin ehkä korkeintaan säännöllisen epäsäännöllisesti. Toki nykyisellä asuinpaikkakunnalla tulee huomaamatta liikuttua, jos kävelee kaupungille, kauppaan, ja kun käyttää ärrierimixiä pitkillä lenkeillä, mutta tässä on vain yksi hankaluus: ensinnäkin se, että joskus laiskottaa. Toisekseen ongelma on ollut myös tämän vuoden puolella pahentunut masennus sekä aktivoitunut traumaperäinen stressihäiriö, jonka ansiosta elämänhallinta oli hukassa. Tarvitsin siis pienen breikin löytääkseni työkaluja oman fyysisen ja psyykkisen terveyden ylläpitoon. Kolmas ongelma onkin sitten koirariippuvainen: meidän Kyprokselta adoptoitu (rakas, totta kai), mutta toisinaan rasittava otuksemme vihaa vettä. Siis oikeasti vihaa. Joka sään lenkkeilyyn tämä kyprokkimalli ei siis sovellu, paitsi tietysti väkisin perässä raahaamalla. Siitä ei kuitenkaan nauti kumpikaan, koira tai omistaja.

No, mitä nyt sitten? Huilaustauon aikana aloittelin varovasti liikuntaa, ensin parilla noin puolen kilometrin lenkillä päivässä siitä lenkkien pituutta ja tempoa hiljalleen kasvattaen. BuJon aloittelun kanssa samoihin aikoihin päätimme sitten lopulta toteuttaa avomiehen kanssa sen, mistä olimme puhuneet jo noin vuoden ajan: kuntosalijäsenyyden hankkimisesta. Torstaina 5.10. kävimme tutustumassa paikalliseen saliin, ja siitä se sitten lähti. Perjantaiaamu alkoi allekirjoittaneella tunnin treenillä, ja oli mahtava tunne saada merkitä oma onnistuminen Bujoon.

BuJon aloittelun kanssa samoihin aikoihin päätimme sitten lopulta toteuttaa avomiehen kanssa sen, mistä olimme puhuneet jo noin vuoden ajan: kuntosalijäsenyyden hankkimisesta.

sdr

Liikuntamotivaatiokärpäsen iskettyä havahduin myös siihen tosiseikkaan, että sport trackeristani tälle kuukaudelle tuli ehkä hienoin BuJo-aukeama, jonka olen hetkeen tehnyt. En merkannut tähän päivämääriä valmiiksi, sillä syömishäiriötaustani huomioon ottaen liian ahdas ja ankara treeniaikataulu voisi tehdä tepposet. Muutenkin olen luonteeltani ja persoonaltani vähän ristiriitainen: toisaalta olen aina ollut vähän viimetipan tyyppi, ja toisaalta vaadin itseltäni todella paljon, joten etenkin treeniaikatauluissa ja niiden toteutuksessa täytyy olla hieman väljyyttä. Haluan nimenomaan keskittyä hyvinvointiin enkä siihen, että vedän aamukuudelta spinningissä syötyäni viimeksi joskus… joskus, ja melkein pyörtyä pyörän selkään.

dav

Tästä johtuen otin ainakin kuukauden ajaksi kuntosalijäsenyyden personal trainer -ohjelmalla. Kuntosali, johon avomiehen kanssa liityimme, on todella ihanan oloinen. Se ei ole suuri kuntokeskus, vaan siellä saa käydä 24/7, ja omistaja on paitsi koulutettu liikunta-alan ammattilainen, myös opiskellut psykoterapiaopintoja. Täydellinen paketti siis sellaiselle kuten minä, joka ei halua laihtua tai treenin lähtevän lapasesta, vaan pitää yllä hyvinvointia.

Siksipä tein myös oman aukeaman treeniohjelmalle, johon siis kirjaan säntillisesti käsin ylös personal trainerin minulle laatiman ohjelman. Seuraava sivu onkin omistettu sille, montako kertaa ko. treeniohjelma on suoritettu viikon aikana. Puhuimme jo alustavasti siitä, että aloitus kannattaa porrastaa, eli aloittelen parilla treenikerralla viikossa siitä pikkuhiljaa kertoja kasvattaen. Oma tavoite on siis istumatyöläisen tukirangan kunnon ylläpito, alaraajavoiman kasvatus koiran kanssa ja ilman lenkkeilyä ajatellen, sekä tietysti ihan yleinen kunnon kohotus ja hyvän olon saavuttaminen. Nämä tavoitteet kirjasin ennen varsinaista treeniohjelmaa, ja niitä voi ja pitää ehdottomasti täydentää, jos siltä alkaa tuntua.

Oma tavoite on siis istumatyöläisen tukirangan kunnon ylläpito, alaraajavoiman kasvatus koiran kanssa ja ilman lenkkeilyä ajatellen, sekä tietysti ihan yleinen kunnon kohotus ja hyvän olon saavuttaminen.

Tässä seitsemännen postauksen lopussa huomaan jo itsekin, kuinka BuJo toimii monipuolisena to do -listojen, trackerien, opiskeluaikataulujen ja treenipäiväkirjojen muodossa, kaikki toki yksien kansien välissä. Seuraava postaus tuleekin sisältämään enemmän köökkifilosofiaa liittyen sosiaaliseen mediaan ja bloggaukseen sekä siihen, miten bujoiluinnostus valtaa myös somea ja blogeja. BuJo on paitsi kiva harrastus, myös erinomainen väline elämänhallinnan apuvälineeksi.

2 thoughts on “WORK OUT – BuJon mahdollisuudet onnistumiseen”

  1. Bujo sopii kyllä hyvin monenlaiseen elämäntapamuutokseen ja tekee siitä ainakin itselleni motivoivampaa 🙂

    Like

    1. Tämä on aivan totta! Se sopii elämänmuutokseen, elämänhallintaan, elämänmuutoksen ylläpitoon… melkein kaikkeen mahdolliseen, ja juuri se onkin bujoilun motivoiva ja koukuttava juju. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s