Arkiaikuistelu, BuJo, Elämänhallinta

Hallitse, älä hajota

Olen aina ollut todella impulsiivinen ihminen niin rahankäytössä kuin muussakin elämässä. Toisaalta ystävä on myös kuvaillut minua Asperger-tyyppiseksi ihmiseksi oppimiskyvyltäni, ja on siinä varmasti oikeassa. Muistan tapahtumia, menoja ja asioita ulkoa, ja toimin kävelevänä kalenterina myös avopuolisolle, joka tuppaa unohtelemaan asioita enemmän kuin minä. Silti elämänhallintaa voi aina parantaa, ja vaikka erilaiset pilvipalvelut, puhelimen kalenteri ja Gmailin kalenterin synkronointi siihen auttavat arjen hallinnassa sekä tärkeiden menojen muistamisessa, on kuitenkin hyvä myös koota tulevaisuuden menoja ja menneen kuukauden koostetta yksien kansien väliin. Bullet Journalin hyvä puoli on muun muassa se, että kirjaan voi koota Future logiin ja viedä sieltä viikkoaukeamalle tärkeät menot, laskujen eräpäivät, tapahtumat ja muut suunnitelmat. Future logeja eli käytännössä kuukausisuunnitelmia on erilaisia – lokakuulle en vielä moista värkännyt, mutta idea-BuJossa on luonnostelma ensi kuukauden logille.

dav

Tulen vielä jalostamaan kuukausisuunnitelmasivua, mutta ideana on koota yhdelle sivulle tai aukeamalle kuukauden päivämäärät viikottain sekä jättää tyhjää tilaa tapahtumille, menoille ja muulle tärkeälle. Ensi kuusta on tulossa monin tavoin kiireinen niin työn, NaNoWriMon kuin muunkin osalta, joten Future log tulee enemmän kuin tarpeeseen. Vaikka Asperger-tyylin muistini hoitaa ajattelun melkein automaatiolla, on enemmän kuin tervetullutta nähdä konkreettisesti suunnitelmat mustaa valkoisella, ei vain sähköisesti.

Vaikka Asperger-tyylin muistini hoitaa ajattelun melkein automaatiolla, on enemmän kuin tervetullutta nähdä konkreettisesti suunnitelmat mustaa valkoisella, ei vain sähköisesti.

Bullet Journalia voi käyttää kalenterin lisäksi myös trackerien eli erilaisten mittareiden koostamiseen. Joillakin on käytössään esimerkiksi kipupäiväkirja, mikäli kärsii esimerkiksi hyvin kivuliaista kuukautisista, endometrioosista, erilaisista reumasairauksista, fibromyalgiasta, tulehduksellisista suolistosairauksista tai muusta kivusta, joka on luonteeltaan kroonista. Nappasin kipupäiväkirjaidean Suomen bujoilijoiden Facebook-ryhmästä ja muokkasin ideaa itselleni sopivimmaksi. Kärsin siis kroonisluonteisesta vatsakivusta vatsaleikkauksista jääneiden kiinnikkeiden vuoksi, ja oma lääkitys- ja kipupäiväkirja täyttyy, kun kipuasteikolla kivutaan siihen pisteeseen, että tarvitsen särkylääkettä.

dav

Kuvasta näkyy, etten ole merkannut kuin päivän, kipuasteikon ja mahdollisen lääkityksen. Aion myös käyttää Med.-kohtaa, mikäli joudun lähtemään päivystykseen oikukkaan vatsani kanssa. Tällä tavoin pystyn myös kokoamaan lääkäreille aineistoa siitä, kuinka kipu ihan oikeasti pilaa elämänlaatua vaikuttaen kokonaisvaltaisesti paitsi fyysiseen, myös psyykkiseen hyvinvointiin.

Tällä tavoin pystyn myös kokoamaan lääkäreille aineistoa siitä, kuinka kipu ihan oikeasti pilaa elämänlaatua vaikuttaen kokonaisvaltaisesti paitsi fyysiseen, myös psyykkiseen hyvinvointiin.

Entäpä sitten menneisyys?
Mitkä tavoitteet täyttyivät menneen kuukauden aikana? Kuinka paljon nukuin, entä liikuin? Joinko tarpeeksi? Mitä muuta merkityksellistä on tapahtunut? Aloin luonnostella myös past logia, jonka näkymäksi valitsin viikkomentaliteetin. Jokaisen viikon kohdalle on oma sarake unelle, liikunnalle, veden juonnille ja muulle merkitykselle. Tällaisen koonnan avulla uskon pysyväni paremmin kartalla siitä, mihin kannattaa vielä panostaa ja missä tavotteissa olen onnistunut erinomaisesti.

dav

Kuten kuvasta näkyy, siitä ei ole tulossa taiteellisesti lahjakas aukeama, eli se ei todellakaan tulisi kelpaamaan sosiaaliseen mediaan inspiraatioksi muille (tai mistä sen tietää), mutta minulle näkymä näyttää sopivalta. Jalostan vielä fontteja, jonka jälkeen siirrän sen käyttö-BuJoon.

BuJo sopii siis kaikenlaisille, aivan kaikenlaisille ihmisille. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa hallita elämää sen hajottamisen sijaan, kun on ensin opiskellut Bullet Journalin perusasiat. Allekirjoittanut tosin uskoo, että kohta täytyy ruutuajan sijaan alkaa organisoida BuJo-aikaa, sillä huomaan tähän harrastukseen kuluvan aikaa. Paljon aikaa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s