Elämänhallinta

Oppitytöstä mestariksi

22008477_10155249038033192_1793406471172000515_n

Alkuperäisen Bullet Journalin idea on hyvin simppeli, kuten edellisessä postauksessa jo todettiin. Ryder Carroll on luonut idean käytännössä seuraavalla sisällöllä:

  • Index eli sisällysluettelo
  • Kuukausinäkymä ja tehtävä- sekä tapahtumalista, huomiot
  • päivänäkymä, johon lisätään myös kuukausinäkymään lisätyt bulletit eli tehtävät, huomiot tai tapahtumat.

Oma aloittelijan luomus oli todella säälittävä rävellys, joka ei juuri – kuten kuvasta näkyy – jätä tilaa luovuudelle tai pidemmille huomioille, joita itse harrastan. Onneksi otin hieman aikaa oman Bullet Journalin suunnittelulle, ja niin omakin Journal alkoi jalostua. Päätin alkaa rakentaa BuJoani kuukausi kerrallaan, ja samalla toki panostin välineisiin, joilla tätä rakennan. Ystäväni totesikin journalin tiimoilta käymässämme keskustelussa: “Kamahomostelu on tärkeintä”. Kirjakaupassa kierreltyäni totesin näin todellakin olevan.

Ystäväni totesikin journalin tiimoilta käymässämme keskustelussa: “Kamahomostelu on tärkeintä”.

Oman bujoilun perustan muodostaa vihkonen, johon harjoittelen eri otsikoiden muotoa, ulkonäköä sekä eri kokonaisuuksien ulkonäköä. Osa bujoilijoista käyttää paljon kuvataiteellista lahjakkuutta esimerkiksi kuukausisivujen luontiin, minä taas tahdon mustavalkoisen, lähinnä tekstilliseen ja excelmäiseen teemaan menevää ulkonäköä. Niinpä luonnostelin ensin kuukausisivua ja viikkonäkymää, jollaisia jaksaisin katsella ilman, että koko muistikirja lentää oravien pesätarpeiksi.

 

Vasemmalla näkyy luonnos-Bujon ajatelma siitä, millainen kuukausinäkymästä ehkä voisi muodostua, oikealla taas näkymä, joka päätyi nahkakantiseen viralliseen BuJoon. Nyt, kun katselen näitä, tahdon jatkossa muokata viikkonäkymääkin enemmän omiin tarpeisiin sopivaksi, ehkäpä jopa lisätä päivän kohdalle liikunta- ja unikohdat vaikkapa vain listaamalla seuraavasti:

  • Uni: heräämis- ja nukkumaanmenoajankohdat (itselleni riittää noin 7-8 tuntia yössä, mikäli unen laatu on hyvää).
  • Liikunta: Liikunnan määrä tunteina päivää kohti ja lisäksi jokaisen viikon lopulle koonta tunneista, jotka on erilaiseen liikuntaan käytetty.
  • Mielialaseuranta: Tulen kehittelemään värikoodit mielialoille sekä kokoan viikon loppuun keskimääräisen mielialan tilan.

Niinpä luonnostelin ensin kuukausisivua ja viikkonäkymää, jollaisia jaksaisin katsella ilman, että koko muistikirja lentää oravien pesätarpeiksi.

Lokakuun loppuun lisäsin osion kuukauden koostamiseksi, ja vaikka olenkin tähän ihan tyytyväinen, luultavasti sekin jalostuu bujoilun vakiintuessa päivittäiseksi toiminnaksi. Haluan siis seurata hyvinvointia muutaman tärkeän elementin avulla, ja niihin kuuluvat liikunnan ja unen lisäksi myös juoma- ja ruokapuoli. On tunnettu tosiasia, ettei esimerkiksi alkoholin runsas nauttiminen, saati sitten alkoholi ja roskaruoan mässäily yhdessä, paranna mielialaa vaan päin vastoin. Haluan tällä tavalla karsia turhat jutut elämästä pois, mutten silti tahdo olla liian tiukkapipoinen.

22045913_10155250394913192_4013060937804059759_n

Tuskin maltan odottaa sitä, että pääsen täyttämään omaa BuJoa tämän kuun osalta kunnolla! Lisäsin loppuun myös osion oivalluksille elämästä sekä ensi kuun NaNoWriMO -urakalle ideasivun. Kirjoittaminen on ihana harrastus, ja tahdon tehostaa sitä kirjaamalla ylös ideat, joita oman kirjoittamisen suhteen putkahtelee mieleen. Tämän vuoden NaNon idea on jo selvillä, mutta sen synnystä kirjoitan lisää myöhemmin ensi kuun puolella, kun NaNo on käynnissä ja tulen repimään tukkaa päästä, kun inspiraatio on kateissa ja kirjoittamisen sijaan tekisi mieli huutaa suoraa huutoa.

Kirjoittaminen on ihana harrastus, ja tahdon tehostaa sitä kirjaamalla ylös ideat, joita oman kirjoittamisen suhteen putkahtelee mieleen.

Tällainen on siis tämän kuun BuJo-idea. Kuukausikansia on myös mukava suunnitella, joten aika tulee kulumaan siivillä niiden suunnittelun parissa. Ainakin Bullet Journal Suomi -ryhmästä on saanut todella paljon ihania ideoita kuukausikansilehtiin, ja kun itseään ei ota liian vakavasti, voi kokeilla myös omia luovuuden rajoja – tai vaihtoehtoisesti todeta, ettei sitä luovuutta ole. Seuraava postaus siis tulee keskittymään harjoitusvihkosen ympärille ihan vain siksi, että koko internet voisi nauraa minulle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s