BuJo, Elämänhallinta, Yleistä

Miksi Bullet Journal?

Otsikon mukaisen kysymyksen esitin itselleni joskus viime vuoden puolella, kun omaan Facebookin feediin alkoi ilmestyä mitä mielikuvituksellisempia kalentereita. Ensin kuvittelin jonkun ostaneen vain todella hienosti kustomoidun kalenterin ja olin jo tilaamassa omaa. Kävin jopa yhden tuttavan verkkosivuilla tutkailemassa kalenteria, koska en tajunnut Bullet Journalin ideaa. Valmiita kalentereita tässä alun perin Ryder Carrollin kehittämässä metodissa ei suinkaan ole tarjolla, vaan idea lähti oppimisvaikeuksista kärsimisen ahjosta. Tuskinpa herra Carroll olisi voinut Bullet Journalia aloitellessaan arvatakaan, millainen menestys hänen metodistaan paisuisi!

Tuskinpa herra Carroll olisi voinut Bullet Journalia aloitellessaan arvatakaan, millainen menestys hänen metodistaan paisuisi!

Koska olen harrastanut bujoilua vasta vähän aikaa, en ole sen Suomeen rantautumisen taustoja ehtinyt tutkia kauhean tarkasti, mutta nykyisessä globaalissa yhteiskunnassa niin hyvät kuin huonotkin ilmiöt rantautuvat nopeasti ympäri maailmaa. Minä kiinnostuin Bullet Journalista vähitellen, kun sosiaalisen median ryhmäehdotuksissa silmille hyppi jatkuvasti Bullet Journal Suomi -niminen ryhmä. Viimeisen sysäyksen harrastuksen aloitukselle sain paikkakuntani Suomalaisessa Kirjakaupassa asioidessani – siellä Bullet Journal on nostettu hienosti esille, joten tarvittavat jutut (kynät, muistikirja, tarrat) on helppo napata mukaan ja pulittaa kassalla myyjälle rahaa. Sitten voi vain lähteä kotiin ja aloittaa.

Koska olin hienosti perehtynyt (eli aloitin suomeksi sanoen menemällä perse edellä puuhun), väsäilin omaa BuJoa aivan liian pitkälle. Liityttyäni ryhmään tajusin mokani, mutta ei hätää! Aina voi ostaa uuden BuJon ja käyttää vanhaa luonnoskirjana. Eipä siis muuta kuin seuraavana aamuna uudelleen, ja nyt keittiönpöytämme näyttääkin melkein eskarilaisen askartelutuokiolta.

22137308_10155251712598192_8610559111521504180_o

Etualalla kuvasta voi bongata virallisen BuJon, ja korostustussilla vedelty sivu on luonnosvihkosen NaNoWriMon sanalaskurin suunnittelu- ja ideointinäkymä. Jos siis tahtoo oikeasti paneutua bujoiluun eikä vain tehdä kuulakärkikynällä sinne päin, kannattaa varsinaisen Bullet Journal -kirjasen lisäksi hankkia pari halvempaa versiota vaikka erilaisten käsialojen opetteluun sekä erilaisten näkymien suunnitteluun.

Jos siis tahtoo oikeasti paneutua bujoiluun eikä vain tehdä kuulakärkikynällä sinne päin, kannattaa varsinaisen Bullet Journal -kirjasen lisäksi hankkia pari halvempaa versiota vaikka erilaisten käsialojen opetteluun sekä erilaisten näkymien suunnitteluun.

Oma BuJo oli todellakin kömpelön näköinen viritelmä aluksi, joten oli ihan hyvä, että pilasin sen tekemällä liian pitkälle näkymiä. Nyt se toimii, kuten aiemmin todettu, suunnitelmapohjana viralliselle, käyttö-BuJolle. Luonteessani on sen verran perfektionistisia piirteitä, etten ihan helposti anna anteeksi itselleni, mikäli jälki näyttää siltä kuin olisin juuri oppinut aakkoset. Toki BuJo-ryhmässä saisi helposti itselleen paitsi inspiraatiota, myös huonon bujo-itsetunnon muiden luomuksia katsellessaan. Toisaalta ryhmä antaa rohkeutta myös itselle kokeilla erilaisia tyylejä rohkeasti – mitä enemmän bujoilee, sen varmemmin löytää oman tyylinsä ja itselleen toimivat tavat.

Minun BuJoni tulee keskittymään paitsi kalenteriominaisuuteen ja tehtävälistoihin, myös elämänhallinnalliseen puoleen. Siksi reflektoin arkeani ja elämääni viikko-, kuukausi-, kvartaali- ja vuositasoilla. Lisäksi totta kai kirjoitus- ja lukuharrastukseni sekä meidän pieni terrierimiximme tulee saamaan paljon tilaa BuJon sivuilta. Voin jo nyt sanoa marraskuun näkymästä tulevan tilaa vievä, sillä aion sen avulla hallita ja reflektoida myös NaNoWriMon sujumista ja inspiroida itseäni sen avulla. Lisäksi tahdon saavuttaa tasapainoa elämään ja sen rutiineihin voidakseni hyvin.

Seuraavassa postauksessa käsittelen oman BuJo-rävellyksen evoluutiota suhteellisen kelvolliseen (lue: esittelykelpoiseen) tuotokseen.

2 thoughts on “Miksi Bullet Journal?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s